Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trpká skutočnosť v rodine Kate a Williama! Môžu už navždy zabudnúť na rodinné dovolenky!
Zdielať na

Trpká skutočnosť v rodine Kate a Williama! Môžu už navždy zabudnúť na rodinné dovolenky!

Archívna reportáž

Sympatická rodinka vojvodov z Cambridge, ktorú tvorí princ William s manželkou Kate a ich tromi deťmi, sa podľa všetkého práve vybrala na jesennú dovolenku za "hranice všedných dní". Ich dve staršie deti majú školské prázdniny a zrejme im rodičia chcú dopriať viac slnka, ako je aktuálne v Británii. Všetci boli videní, ako spoločne odchádzajú zo svojho apartmánu na letisko a nastupujú do súkromného lietadla. Podľa pravidiel kráľovského paláca by ale nemal v poradí druhý následník trónu letieť spolu s jeho synom, v poradí tretím následníkom trónu z bezpečnostných dôvodov. Výnimku ale môže udeliť kráľovná.

Každoročne sa rodina v poradí druhého následníka britského trónu, princa Williama (39), vyberie na exotickú dovolenku lietadlom. Spoločne letia v jednom lietadle, čo ale nie je celkom v súlade s pravidlami kráľovského dvora, píše portál Mirror. Je riziko, že v prípade leteckej havárie môžu spolu tragicky zahynúť až dvaja hlavní následníci trónu,  princ William a princiatko George (8).Táto možnosť je ale v súčasnosti pri najnovších technológiách a prísnych pravidlách bezpečnosti veľmi málo pravdepodobná a azda aj preto nemá problém kráľovná Alžbeta II. dať rodinke povolenie na ich spoločný let. Ten sa totiž v rámci pravidiel paláca vyžaduje.

Aby mohli vojvodovia z Cambridge odletieť spolu s deťmi na dovolenku ako rodina, musia dodržiavať zásady, ktoré platia už dlhé roky. Vzhľadom na súbor zvláštnych pravidiel vytvorených na ochranu kráľovského rodu, starší členovia rodiny nesmú letieť spolu, pokiaľ ich cestu neschváli Jej Veličenstvo. Ako uviedla tlačová kancelária kráľovskej rodiny: "Museli požiadať kráľovnú o povolenie, ale ona súhlasila." A tak rodinke už nič nebránilo, aby nastúpili do súkromného lietadla na letisku Gatwick a po plnení náročných kráľovských povinností v posledných týždňoch odleteli na dovolenku neznámo kam.

William a Kate oslávili tento rok 10 spoločných rokov v manželstve:

Toto pravidlo, ktoré zakazuje letieť spolu následníkom trónu a aj samotnej kráľovnej, sa prísne dodržiava v prípade Charlesa a jeho syna Williama, ako aj v prípade kráľovnej Alžbety a jej syna Charlesa. Keď dovŕši princ George 12 rokov, nemal by už podľa týchto pravidiel skutočne už nikdy s otcom Williamom letieť ani on. Ale keby sa toto pravidlo bralo celkom prísne, v skutočnosti by nemal William letieť so žiadnym zo svojich detí, keďže sú v poradí na trón tesne za ním. Ale ako vidieť, aj v kráľovskej rodine sa niektoré pravidlá až tak prísne nedodržiavajú, zrejme z dôvodu prihliadnutia na ľudské zvyklosti a rodinné väzby.

Vojvodovia z Cambridge v kráľovských povinnostiach počas celého roka nezaháľajú, nečudo, že sa im zažiadalo oddýchnuť si na peknom mieste mimo kamier a zvedavých očí ľudí:

Dôkazom sú aj viaceré spoločné služobné cesty vojvodov z Cambridge lietadlom v minulosti, keď si zobrali so sebou aj svoje deti. William dostal od kráľovnej špeciálne povolenie na porušenie pravidiel, keď mal jeho prvý syn George deväť mesiacov a rodina v roku 2014 cestovala do Austrálie a na Nový Zéland. Kráľovná udelila manželom povolenie aj v septembri 2016, keď cestovali s Georgeom a Charlotte do Kanady. Cambridgeovci potom opäť leteli spolu s deťmi na turné do Poľska a Nemecka v júli 2017. Ale napríklad v decembri 2014, keď cestovali služobne do New Yorku, ich malý syn zostal doma so svojou opatrovateľkou a babičkou Carole Middleton. Ale vtedy čakala Kate druhého potomka, pričom tehotenstvo znášala ťažšie, zrejme preto si netrúfla naťahovať sa aj s malým synčekom.  

Súvisiace články

Najčítanejšie