Skoro jasno
15°
Bratislava
Trpký verdikt lekárov! Ide o zdravie kráľovnej Alžbety II.!
Zdielať na

Trpký verdikt lekárov! Ide o zdravie kráľovnej Alžbety II.!

Archívna reportáž

Britská kráľovná Allžbeta II. (95) vyzerá na svoj vek výborne a je aj vcelku čiperná. Nedávno sa síce ukázala spolu so svojou dcérou, princeznou Annou, na bohoslužbe vo Westminsterskom opátstve s vychádzkovou paličkou, čo je u nej nezvyčajné, ale to je naozaj vzhľadom na jej vek pochopiteľné. Na budúci rok by sa mala konať veľkolepá oslava pri príležitosti jej sedemdesiateho výročia nástupu na britský trón a všetci si iste prajú, aby sa ho v zdraví dožila. Lekári preto panovníčke sprísnili režim.

Po dovolenke na obľúbenom zámku Balmoral si už kráľovná Alžbeta II. plní kráľovské povinnosti naplno. Obýva teraz hrad Windsor, ale pravidelne prichádza aj do Londýna, keď sa tam vyžaduje jej prítomnosť. Iba pred pár dňami, v utorok, sa zúčastnila bohoslužby pri príležitosti 100. výročia vzniku charitatívnej organizácie Royal British Legion. Kráľovná je jej patrónkou a nemohla preto pri tom chýbať. Prišla spolu s dcérou a nevošla do chrámu vo Westminster Abbey ako tradične, hlavným vchodom, ale použila bočný, odkiaľ mala bližšie k svojmu miestu. Pri chôdzi si pomáhala čiernou vychádzkovou paličkou, ale z auta vystúpila sama bez pomoci niekoho. Paličku jej podala princezná Anna.

Ale k 95-ročnej starej pani nie je palička žiadna nezvyklosť, aj keď Alžbeta ju naposledy použila po operácii kolena v roku 2004. Dôvod, prečo si ju zobrala teraz, nebol oficiálne nikde uvedený. Verejnosť si zrejme bude musieť zvykať aj na takúto pomôcku v ruke kráľovnej, okrem kráľovského žezla. Jej matku, ktorá sa dožila takmer 102 rokov, museli voziť ku koncu života aj na vozíčku, čo je ale pochopiteľné v takom matuzalémskom veku a Alžbete by iste všetci dopriali, aby sa ho dožila v zdraví tiež. Pre to, aby sa tak stalo, zasadá iste pravidelne aj lekársky tím. Najnovšie sa rozhodli, že jej zakážu, či skôr neodporučia, jej obľúbený drink pred spaním.

"Kráľovnej bolo povedané, aby sa vzdala svojho večerného nápoja, ktorým je zvyčajne suché Martini," prezradil nemenovaný rodinný priateľ redaktorke Vanity Fair. "Nie je to pre ňu žiadny veľký problém, nie je žiadna pijanka, ale je trochu nefér, že sa v tomto štádiu svojho života musí vzdať jedného z mála potešení," pridal zdroj svoj názor. "Alkohol je preč. Lekári sa chcú uistiť, že je tak fit a zdravá, ako je to len možné," uviedol zas iný zdroj z kráľovského paláca. Je známe, že zvyk popíjať alkohol mala aj jej matka, o sestre ani nehovoriac, ale nevie sa, či to aj im niekto zakazoval. Zdroje z paláca uviedli, že okrem Martini si kráľovná k večeri vychutná aj Dubonnet, gin alebo pohár sladkého vína. Jej zosnulá sesternica Margaret Rhodes († 91) pred rokmi prezradila, že kráľovná si pred spaním rada dopraje aj pohár šampanského.

Kráľovná vyzerá stále skvelo, novinkou je palička:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Snáď všetci nielen v Británii sa nevedia dočkať osláv 70. výročia jej vlády, ako kráľovnej Alžbety II. Uskutočniť by sa mali v júni 2022. Počíta sa s výdavkom vo výške 300 až 450 miliónov libier. "Tak veľkú parádu Londýn nezažil od roku 1897, keď kráľovná Viktória († 81) oslavovala 60 rokov svojho panovania," sľubujú organizátori. Mali by vyvrcholiť veľkolepým sprievodom, kde bude 6 500 účinkujúcich v kostýmoch aj na alegorických vozoch, ktorý sa uskutoční 5. júna v Londýne. Zaspievať by mali okrem iných aj Elton John (74) a Stevie Wonder (71), vystúpia mnohí známi herci vrátane Helen Mirren (76). Súčasťou osláv bude aj vojenská prehliadka. Je preto dôležité, aby sa kráľovná jubilea dožila v zdraví.

Súvisiace články

Najčítanejšie