Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Princ William sa nahneval! Poriadne to natrel dvom najbohatším mužom sveta!
Zdielať na

Princ William sa nahneval! Poriadne to natrel dvom najbohatším mužom sveta!

Archívna reportáž

Zatiaľ čo sú mnohí ľudia na svete nadšení z ďalšieho úspešného letu civilov do vesmíru, princ William to vidí inak. V stredu sa dostal za hranicu zemskej gravitácie aj deväťdesiatročný slávny hollywoodsky herec William Shatner a stal sa tak najstarším človekom, ktorý sa dostal do vesmíru. V slávnom seriáli Star Trek herec stvárnil kapitána Jamesa Tiberia Kirka, veliteľa USS Enterprise, ale skutočný pobyt vo vesmíre mu osud doprial až na staré kolená. Trval však iba krátko, za desať minút ale prežil neopakovateľné chvíle s mnohými dojmami.

Svet má o ďalšiu senzáciu viac, postaral sa o ňu jeden z najbohatších ľudí sveta, šéf Amazonu a podnikateľ Jeff Bezos (57). Ten poslal v stredu na obežnú dráhu Zeme herca zo Star Treku Williama Shatnera v rámci svojho podnikateľského plánu na vesmírnu turistiku. On sám už podobný let absolvoval pred tromi mesiacmi. Herec sa pred časom zveril BBC, že túži vidieť Zem z perspektívy vesmíru. Ako kapitán Kirk strávil štyri desaťročia na lodi USS Enterprise, ale až ako 90-ročný sa vďaka Bezosovi prvýkrát pozrel do skutočného vesmíru."O vesmíre som počúval už dlhú dobu. Využil som príležitosť vidieť ho sám. Aký zázrak," uviedol vo vyhlásení pre NBC. Vzhľadom na jeho vek je to naozaj obdivuhodné.

​Nadšenie všetkým ale schladil princ William, vojvoda z Cambridge. Krátko po bezpečnom návrate Shatnera na Zem, v rozhovore s Adamom Flemingom z BBC Newscast, ktorý sa viedol priamo v Kensingtonskom paláci, hovoril o súčasných problémoch, ktorým čelí klíma. "Potrebujeme niektoré z najväčších mozgov a myslí na svete, aby sa pokúšali opraviť túto planétu a nie sa snažiť nájsť ďalšie miesto, kam ísť žiť," pálil ostrými do plánov vizionárskych miliardárov, ktorí vidia život mimo zemegule namiesto toho, aby investovali do jej budúcnosti. Ako trefne poznamenal princ, zanedbanie otázky zmien klímy a nečinnosť v náprave skutočnosti "pripraví naše deti o budúcnosť".

Takto vyštartoval v júli 2021 Jeff Bezos spolu s bratom a ďalšími členmi posádky do vesmíru:

Ukazuje sa, že najstarší syn princa Charlesa (72), ktorý sa dlhé roky veľmi angažuje v boji proti klimatickým zmenám spôsobeným človekom a globálnemu otepľovaniu, ide v jeho šľapajách. Takto striktne sa však verejne vyjadril po prvýkrát a otec z neho iste preto radosť. "Ak si nedáme pozor, okrádame naše deti o ich budúcnosť tým, čo robíme teraz. A myslím, že je to nie je fér," citoval slová v poradí druhého následníka trónu denník Daily Mail"Chcel by som využiť svoj vplyv na to, aby títo neuveriteľní ľudia, ktorí robia neuveriteľné veci, radšej skutočne pomohli vyriešiť niektoré z klimatických problémov," zdôraznil princ svoj postoj k vesmírnym letom vzhľadom na problémy na našej Zemi.

Princ William sa vyjadril kriticky na adresu výletov do vesmíru niektorých svetových miliardárov:

Ťažko sa mu ale podarí zastaviť túžbu a plány troch vizionárskych miliardárov po dobývaní vesmíru. Okrem Jeffa Bezosa je to aj Elon Musk (50), ktorý má ambície dokonca kolonizovať Mars, tretím je Richard Branson (71). Do vesmíru sa spolu s Bezosom pozrela aj osemdesiatročná seniorka, či invalidná učiteľka. "Oh,wow," vyjadril krátko Shatner svoje nadšenie z rozľahlosti vesmíru a prirovnal ho k "cumlíku modrej oblohy, za ktorou je čierna škaredosť". Spolu s ním posádku tvorili aj viceprezidentka spoločnosti Blue Origin Audrey Powers, bývalý inžinier NASA Chris Boshuizen a výkonný riaditeľ spoločnosti Medidata Glen de Vries. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie