Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rasizmus v kráľovskej rodine? Novinár dal Meghan zapravdu, sám to zažil!
Zdielať na

Rasizmus v kráľovskej rodine? Novinár dal Meghan zapravdu, sám to zažil!

Archívna reportáž

Kniha o živote v kráľovskom paláci princa Harryho a jeho manželky Meghan s názvom Hľadanie slobody od Omida Scobieho (38) a Carolyn Durand vychádza v Británii s novým 25 stránkovým epilógom. Pri tejto príležitosti vyspovedali Scoobieho, ktorý má zo strany matky iránsky pôvod a dotkol sa aj témy rasizmu. Ten údajne pocítil zo strany kráľovskej rodiny aj on sám a zastal sa preto Meghan Markle.

Omid Scobie je mladý reportér, ale podarilo sa mu dostať až do tesnej blízkosti britského kráľovského paláca. Študoval žurnalistiku na London College of Communication, osem mesiacov strávil v časopise Heat o celebritách, kde vraj pocítil rasizmus zo strany nadriadeného. Neskôr nastúpil do US Weekly, kde založil jej londýnsku kanceláriu. V čase svadby princa Williama s Kate si uvedomil, že pre časopis by bolo skvelé získať mladý kráľovský pár, o ktorom môže písať, musí ale získať kontakty v paláci, čo sa mu aj podarilo. "Kráľovská rodina v USA je veľký biznis. A to, že US Weekly je druhým najčítanejším týždenníkom v USA, bolo pre kráľovskú rodinu tiež príťažlivé," vysvetľoval, ako sa mu podarilo dostať až ku kráľovskej rodine.

​Časom sa pridal medzi korešpondentov kráľovskej rodiny, avšak nie všetci členovia boli z jeho príchodu nadšení. No Omid bol dokonca jedným z troch novinárov, ktorých pozvali na zásnuby Meghan s princom Harrym. Odvtedy sa veľmi spriatelil s Meghan, ktorá bola nadšená z jeho reportáže. Keď odchádzala z Británie, osobne sa s ním emotívne rozlúčila pod "malachitovými svietnikmi" v sále z roku 1844 v Buckinghamskom paláci. A keď sa objali, vojvodkyňa vraj povedala: "Nemuselo to tak byť".  Scobie má jasno, že Meghan mala v Británii ťažké podmienky. Nielen v paláci, ale aj zo strany britskej tlače došlo k narážkam na jej inakosť v kontexte s rasizmom, píše portál Metro. Rázne ale tvrdí, že pri písaní knihy Hľadanie slobody neprichádzalo zo strany Harryho a Meghan k žiadnej spolupráci. 

V rozhovore s Oprah sa Meghan posťažovala na rasizmus v kráľovskej rodine, jej verný priateľ Omid Scoobie prilial olej do ohňa keď potvrdil, že členovia rodiny majú voči ľudom miešaného pôvodu isté predsudky spôsobené ich neznalosťou:

​V This Morning Scobie opísal, ako nemenovaná vysokopostavená osoba z kráľovského paláca bola veľmi prekvapená z toho, ako dobre sa vyjadruje. Dotyčná osoba podľa neho zrejme očakávala skôr zlú výslovnosť, prízvuk alebo slangové výrazy. "Som zmiešaného rasového pôvodu, veľa takých kráľovských korešpondentov nie je. Som zvyknutý na otázky typu, odkiaľ pochádzam, ale toto bol naozaj silný komentár. Som si istý, že nešlo o zlý úmysel, ale ukázal na mieru neznalosti v inštitúcii," mieni Smcombie."Vedeli sme, že zápasia s problémami okolo rasy. Možno by mali prehodnotiť svoj pohľad na svet," zatína novinár pomerne hlboko do živého.  Tvrdí ale, že sám sa s čistým rasizmom nestretol, iba s určitými rasistickými predsudkami. 

Omid sa pasuje za kráľovského korešpondenta. Kvôli blízkemu vzťahu s Meghan si mnohí kolegovia myslia, že sú jeho reportáže neobjektívne: 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Omid Scobie (@scobiesnaps)

V magazíne Tatler napísali o jeho obhajobe Meghan viac. "Po narodení Archieho si pamätám, že nič, čo Meghan urobila, nebolo správne. Keď boli prepustení zamestnanci, vždy sa to prekrútilo, že príčinou odchodu tohto človeka bola ona,"tvrdil Scobie s tým, že má dve dohody o mlčanlivosti, ktoré mu zabránili prezradiť, ako to bolo s prepustením dvoch zamestnancov.  Bez ohľadu na to, ako by sa snažila vysporiadať s tlačou, vždy by sa vraj objavilo niečo, čo by otupilo jej lesk. Myslí, že v čase Archieho narodenia si ona aj Harry uvedomili, že sa tu s tým už nedá pohnúť. "Ja sám mám skúsenosť s predsudkami zo strany jedného, alebo dvoch kráľovských pomocníkov, takže sa tak nejako dalo tušiť, do čoho Meghan vstúpila," konštatoval na jej podporu, za čo mu bude párik vojvodov nepochybne veľmi vďačný.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie