Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Princ Andrew ide pred súd! Za jeho zvrhlé chúťky ho žaluje niekdajšia sexuálna otrokyňa!
Zdielať na

Princ Andrew ide pred súd! Za jeho zvrhlé chúťky ho žaluje niekdajšia sexuálna otrokyňa!

Archívna reportáž

Ak si tretí potomok kráľovnej Alžbety II. myslel, že sa na jeho aféru zabudlo, zjavne sa veľmi mýlil. V pondelok totiž podala Virginia Roberts Guiffre (38) na princa Andrewa (61) žalobu. Obvinila ho zo sexuálneho zneužitia v dobe, keď ešte bola neplnoletá. V roku 2001 mala iba 17 rokov, keď ju mal princ dokonca až trikrát zneužiť. Žaloba proti princovi Andrewovi prišla len niekoľko dní pred termínom, ktorý podľa newyorských zákonov určil súd údajným obetiam sexuálneho zneužívania na podanie žaloby. Inak by sa tento prípad po desiatich rokoch premlčal a nemohol by sa viac pred súd dostať. Teraz sa vynárajú otázky, čo bude s princom ďalej.

Poškodená žalobkyňa, dnes 38-ročná trojnásobná matka Virginia Roberts Guiffre bola pred rokmi sexuálnou otrokyňou Jeffreyho Epsteina. Prvýkrát sa s princom Andrewom stretla, keď bola v Londýne v jednom luxusnom klube, kde jej ho Epstein predstavil. Ešte v tú noc ju vraj princ zneužil na toalete v dome Ghislaine Maxwell (59), priateľky Epsteina a ďalšie znásilnenia sa podľa žaloby odohrali v dome finančníka v New Yorku a na jeho súkromnom ostrove v Karibiku. "Ak by to neurobila teraz, umožnila by mu vyhnúť sa zodpovednosti za svoje činy," vysvetlil jej právnik David Boies dôvod, prečo sa rozhodla konať, píše portál Insider.com. Zatiaľ však nie je jasné, ako dlho bude súd trvať a ako nakoniec rozhodne.

Samotná obeť sa dlho rozhodovala ako postupovať, aby bol tento pre ňu strašný čin potrestaný. Nakoniec sa rozhodla podať žalobu až na poslednú chvíľu. "K tomuto rozhodnutiu som nedospela ľahko. Ako matka a manželka kladiem svoju rodinu na prvé miesto - a viem, že tento krok ma vystaví ďalším útokom zo strany princa Andrewa a jeho zástupcov. No vedela som, že ak túto žalobu nepodám, sklamem ich aj obete na celom svete," prehlásila Virginia Roberts. "Princ Andrew sa zodpovedá za to, čo mi urobil. Mocní a bohatí nemajú výnimku zo zodpovednosti za svoje činy. Dúfam, že aj ďalšie obete uvidia, že nie je možné žiť v tichosti a strachu, ale treba si vziať späť svoj život tým, že prehovoria a budú žiadať spravodlivosť," dodala zapálená bojovníčka za spravodlivosť v podobných prípadoch.

Aféra stála princa postavenie v kráľovskej rodine:

​Princ Andrew je v 15-stranovej žalobe podanej na základe zákona o detských obetiach štátu New York uvedený ako jediný obžalovaný, hoci Epstein a jeho bývalá priateľka Maxwell ako spolupáchateľka sa v nej spomínajú často. Súčasťou žaloby je aj kópia fotografie princa Andrewa stojaceho vedľa Virginie v Londýne a záznamy o letoch z Epsteinových súkromných lietadiel. Vojvoda z Yorku však v rozhovore pre BBC koncom roka 2019 jednoznačne poprel, že by sa s Virginiou niekedy stretol. Nemohol ale poprieť styky s Epsteinom, a preto sa stiahol aj na pokyn kráľovskej rodiny z verejného života a boli mu odobraté aj niektoré privilégiá, nemôže ju ani reprezentovať pri oficiálnych príležitostiach. Iste sa ho to v nemalej miere dotklo, lebo vinu si nechce pripustiť, akokoľvek sú dôkazy presvedčivé.

Táto fotka pomerne jasne vyvracia tvrdenie, že Virginiu princ nikdy nestretol:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Cypriumnews (@cypriumnews)

Teraz už v Austrálii vydatá pani Roberts žiada v súvislosti s obvineniami neznámu sumu odškodného a náhradu škody. V dokumentoch sa uvádza, že bola "Epsteinom, Maxwell a princom Andrewom výslovne alebo implicitne nútená k sexuálnym aktom s princom a obávala sa smrti, alebo fyzického zranenia seba, alebo inej osoby a iných následkov neposlušnosti voči nim vzhľadom na ich mocenské konexie, bohatstvo a autoritu. To jej spôsobilo a naďalej spôsobuje značné emocionálne a psychické utrpenie a ujmu". Predstavitelia USA už skôr uviedli, že sa nesnažia o vydanie Andrewa. Keďže ide o občianskoprávnu žalobu a nie trestné stíhanie, môže sa súdu princ vyhnúť tým, že nikdy nevkročí na územie USA. A ako sa dá predpokladať pri nastavení kráľovskej rodiny, práve to si zrejme vyberie a bude dúfať, že časom škandál opäť vyšumí.

Súvisiace články

Najčítanejšie