Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ako povie, tak bude! Kráľovná ukázala nekompromisnú tvár a vnučku nechala 11 dní bez mena!
Zdielať na

Ako povie, tak bude! Kráľovná ukázala nekompromisnú tvár a vnučku nechala 11 dní bez mena!

Archívna reportáž

S krstnými menami to v britskej kráľovskej rodine nemajú budúci rodičia vôbec jednoduché. Ich výber sa riadi istými pravidlami a konečné rozhodnutie ešte môže ocvplyvniť aj samotná kráľovná, Alžbeta II. Tá vie byť niekedy pri svojich rozhodnutiach veľmi svojhlavá a neústupčivá. Ako hlave monarchie si ale nikto neodváži jej veľmi odporovať.

Zaujímavá informácia prenikla prostredníctvom denníku The Sun na verejnosť vďaka nemenovanému zdroju z paláca. Podľa neho nie sú Sussexovci prvými, ktorí si kvôli výberu mena pre ich dcérku Lilibet Dianu vypočuli od hlavy monarchie poriadnu dávku kritiky. Už v minulosti vraj mala kráľovná Alžbeta II. problém aj s výberom mena pre dcéru svojho syna Andrewa, dnes známu ako princeznú Beatrice.

Už od zverejnenia mena malej Lilibet Diany, sotva dvojmesačnej dcéry vojvodov zo Sussexu, sa horlivo debatovalo o tom, či je vhodné pomenovať malé dievčatko súkromnou prezývkou samotnej kráľovnej Alžbety II. Oslovovali ju tak nežne od detstva rodičia, ako aj neskôr manžel princ Philip. Predsa len toto meno každý považoval za naozaj veľmi intímne, používané len v najužšom kruhu. Vojvodovia zo Sussexu si však už trúfli aj na oveľa väčšiu opovážlivosť voči kráľovskému dvoru a etikete, ako je "len" výber mena. Kedysi však nebolo mysliteľné, aby hocikto z členov kráľovskej rodiny urobil vážnejšie rozhodnutie bez súhlasu a požehnania kráľovnej. Týkalo sa to aj výberu mena pre deti. Ako až teraz vyšiel s pravdou von dobre informovaný zdroj z paláca, problém s menom prvorodenej dcérky princa Andrewa a jeho manželky Sarah prezývanej "Fergie", mali kvôli kráľovnej aj oni.

Kráľovná Alžbeta II. je svojská dáma, avšak britský ľud a aj mnohí jej priaznivci po celom svete ju milujú:

​Beatrice sa narodila v auguste 1988 a bez mena bola celých jedenásť dní. Pôvodne ju rodičia chceli nazvať Annabel, ale ich výber sa Alžbete II. nepozdával. Označila ho za "príliš yuppie", čo malo znamenať, že sa hodí skôr príslušníkom z triedy YUOP, ktorú tvorili mladí, okázalo žijúci kariéristi z vyššej strednej triedy, vo veľkých mestách. Jej Veličenstvo vraj nebolo spokojné ani s druhou voľbou mena Viktória, ktorá bola v tom čase horúcim favoritom stávkových kancelárií. Čerství prvorodičia sa tak dostali do nepríjemnej situácie, lebo im už zrejme došla fantázia, aké meno by ulahodilo kráľovnej. Nakoniec to bola samotná Alžbeta II., kto navrhol meno Beatrice počas stretnutia kráľovskej rodiny na jej škótskom sídle Balmoral. Tam sa zdržiavala pravidelne počas celého leta a často tam s ňou trávili letné prázdniny aj jej deti s rodinami. K menu Beatrice vtedy podľa tradícií pridali aj ďalšie mená. Celé meno tvoria okrem Beatrice ešte mená Elizabeth a Mary. 

Beatrice je už rok šťastne vydatá za talianskeho podnikateľa a pod srdcom nosí ich prvé spoločné bábätko:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Edo Mapelli Mozzi (@edomapellimozzi)

Onedlho sa má narodiť teraz už vydatej princeznej Beatrice (33) jej prvé dieťa s talianskym developerom Edoardom Mapelli Mozzim. Zrejme teraz zažíva táto kedysi 11 dní nepomenovaná princezná dilemu s menom jej dieťaťa. 

"Jej kráľovská výsosť princezná Beatrice a pán Edoardo Mapelli Mozzi s veľkou radosťou oznamujú, že na jeseň tohto roku čakajú bábätko. Kráľovná bola o tom informovaná a obe rodiny sa z tejto správy veľmi tešia," oznámil pred časom Buckinghamský palác, no pohlavie bábätka, rovnako ako plánované meno zatiaľ, pochopiteľne, neprezradili. Manžel Beatrice už má jedného syna Christophera "Wolfieho" Woolfa, z predchádzajúceho vzťahu, ktorý bol aj svedkom a družbom na ich svadbe. Tá sa konala vlani v júli v úzkom rodinnom kruhu vo Windsore. Snáď ich idylku nenarušia prípadné vrtochy kráľovnej a história sa pri výbere mena nezopakuje.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie