Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
TAKTO to bolo s výberom mena Lili Diany! Harry kontaktoval kráľovnú!
Zdielať na

TAKTO to bolo s výberom mena Lili Diany! Harry kontaktoval kráľovnú!

Archívna reportáž

Radostná správa o narodení dcérky vojvodov zo Sussexu mnohých potešila, no rozhodnutie pomenovať ju po úradujúcej hlave britskej monarchie zároveň mnohých prekvapila, až rozhorčila. Vzhľadom na nedávne výroky Meghan a Harryho na adresu kráľovskej rodiny by si mnohí mysleli, že s ňou už nechcú mať nič spoločné. Napokon, tvrdili, že zažívali skutočné utrpenie v mnohých ohľadoch. Výber mena ale hovorí niečo celkom iné a prekvapivo nešlo ani o svojvoľné rozhodnutie páriku vojvodov.

Ako prináša portál Page Six, princ Harry má napriek nezhodám a rozdielnym názorom na život stále veľmi blízky vzťah s jeho starou mamou, kráľovnou Alžbetou II., a aj preto sa rozhodol po nej pomenovať svoju dcérku Lilibet. Avšak o povolenie pomenovať dievčatko prezývkou, akou sa smeli na kráľovnú obracať len skutočne jej vybraní najbližší, si princ Harry pýtal pre istotu priamo od 95-ročnej britskej panovníčky.

Princ Harry a Meghan v oficiálnom vyhlásení po narodení ich druhého potomka uviedli, že ich dcérka "Lili je pomenovaná po svojej prababičke, Jej Veličenstve kráľovnej, ktorej rodinná prezývka je Lilibet." Toto ich rozhodnutie nenechalo mnohých ľudí chladnými, a istý kráľovský komentátor sa dokonca nechal počuť, že výber mena je voči kráľovnej Alžbete II. "neslušný a ponižujúci". Zdôvodnil to tým, že kráľovnú Alžbetu volal prezývkou Lilibet iba jej manžel, zosnulý princ Philip a predtým jej milovaný otec. Avšak Harry vraj zjavne na dobré mravy nezanevral a kráľovnú kontaktoval ešte predtým, ako jeho manželka Meghan Markle porodila 4. júna v nemocnici Santa Barbara Cottage Hospital.

Takto v máji v roku 2019 ukázal vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu svojho prvého potomka, synčeka Archieho, ktorý nedávno oslávil dva roky:

"Pravdepodobne to bol telefonát, v ktorom jej ohlásil, že je dieťa na ceste a plánujú ho po nej pomenovať. Nuž, na niečo také sa nedá povedať nie. Pochybujem, že sa jej pýtali na zvolenie, skôr ju o tom iba informovali," prekvapuje informáciou zdroj z okolia kráľovského paláca. Na otázku, či je kráľovná spokojná s rozhodnutím vojvododov pomenovať dcérku Lilibet, komentátorka Angelia Levin v relácii Good Morning Britain odpovedala jasne: "Nie po tom, čo sa stalo, myslím, že je stále veľmi nešťastná, z toho ako hrubo sa k nej správali. Nemyslím si, že to bol dobrý nápad. Myslím si, že je to dosť neslušné voči Jej Veličenstvu." Avšak nájde sa aj niekoľko názorov, ktoré si myslia, že pomenovanie dievčatka po jeho prastarej matke je prvý krok k  zmiereniu. Myslí si to aj novinárka Afua Adomo, ktorá v rovnakej relácii reči o neslušnosti vyvrátila. "Je tiež trochu prehnané tvrdiť, že by sa kráľovná hnevala, že jej pravnučka dostala meno práve po nej. Myslím si, že je to skôr prejav náklonnosti," kontrovala Adomo komentátorke Levinovej.

Tomuto názoru nahráva aj oficiálne vyjadrenie Buckinghamského paláca, keď v nedeľu, dva dni po narodení dievčatka, zverejnili vyhlásenie, v ktorom vyjadril "radosť" v mene rodiny: "Kráľovná, princ z Walesu a vojvodkyňa z Cornwallu a vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge boli informovaní a sú potešení správou o narodení dcéry vojvodovi a vojvodkyni zo Sussexu". William a Kate následne na Twitteri zverejnili správu v tomto znení: "Všetci sme potešení šťastnou správou o príchode malej Lili. Gratulujeme Harrymu, Meghan a Archiemu." Mnohí fanúšikovia na sociálnych sieťach komentovali tento akt zdvorilosti ako vznešený a sympatický, čím si vojvoda a vojvodkyňa z Cambridge opäť získali náklonnosť už beztak obrovského publika na sociálnych sieťach. Azda práve malé dievčatko prinesie do rozhádanej kráľovskej rodiny porozumenie, odpustenie a a pokoru, ktorá, zdá sa, niektorým členom za posledný rok chýbala.

Súvisiace články

Najčítanejšie