Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Prekazí Harry otcove nástupníctvo na trón, či celú monarchiu?! A predsa s ním niektorí členovia rodiny sympatizujú!
Zdielať na

Prekazí Harry otcove nástupníctvo na trón, či celú monarchiu?! A predsa s ním niektorí členovia rodiny sympatizujú!

Archívna reportáž

Správa o Harryho pripravovaných memoároch zo života v kráľovskej rodine poriadne otriasla nielen jej priaznivcami ale najmä samotnými členmi rodiny. Ako je u princa už v poslednom čase zvykom, svojich najbližších sa neunúval o svojom zámere ani vopred informovať. A tak sa kráľovná Alžbeta, jeho otec, princ Charles, a jeho brat William o knihe, v ktorej budú zaiste spomínaní, dozvedeli iba krátko predtým, ako zvyšok sveta. Do jej vydania ešte zostáva rok, no už teraz je členom kráľovskej rodiny pri myšlienke na obsah knihy asi celkom nevoľno, najmä vzhľadom na jeho vyhlásenia smerom k britskej monarchii z posledných mesiacov.

Podľa zdroja z Buckinghmaského paláca, ktorý prehovoril pre britský denník Daily Mail, kráľovskú rodinu ovládol nielen nepokoj z pripravovaných memoároch princa Harryho, ale najmä obrovské sklamanie a pocit zrady zo strany jej člena, princa Harryho. Prevládajú totiž obavy, že by informácie v jeho podaní mohli poriadne zatriasť monarchiou a najmä kráľovským trónom, na ktorý by mal nastúpiť práve jeho otec, princ Charles. Napokon, vojvoda zo Sussexu sa už nedávno na adresu svojho otca vyjadril nie príliš lichotivo, keď ho značil za "zlého" rodiča.

Kráľovská rodina sa obáva, že štvorica kníh princa Harryho by mohla destabilizovať monarchiu a vážne poškodiť povesť budúceho kráľla, Harryho otca, princa Charlesa. Vydanie druhej zo štyroch Harryho kníh má údajne prísť až po smrti kráľovnej, no prvá bude na svete už o rok. A to vzbudzuje obavy, či sa nezbrzdí proces, ktorý sa začal pred niekoľkými rokmi s cieľom pomaly pripraviť krajinu na Charlesove nástupníctvo na trón. Následník trónu mal čo robiť, aby si po rozvode s Dianou a najmä jej smrti znovu získal priazeň verejnosti, akékoľvek "prekvapenia" v knihe by mohli jeho pozíciou otriasť, no rovnako aj popularitou celej rodiny a monarchie ako takej. 

Harry nedokáže rodine zabudnúť, ako sa zachovala k jeho matke, princeznej Diane:

​Princ vydá prvú knihu, ktorej obsah definoval vydavateľ ako "opis zážitkov, dobrodružstiev, strát a životných lekcií, ktoré pomohli princa Harryho formovať", už na budúci rok pri príležitosti 25. výročia úmrtia jeho matky princeznej Diany. Kniha však zároveň uzrie svetlo sveta v čase osláv platinového jubilea kráľovnej Alžbety II. na britskom tróne, a na mieste sú tak obavy, že by škandalózne memoáre mohli zatieniť túto veľkolepú udalosť. Zdroj uviedol, že medzi dvoranmi panuje aj "hnev a sklamanie". Kráľovná sa vraj netají obavami z obsahu knihy, ktorú Harry avizuje len niekoľko mesiacov po smrti jeho starého otca, princa Philipa. Vysokopostavení predstavitelia paláca sa rozhodli na oznámenie verejne nereagovať z obavy, že by priliali olej do ohňa do už aj beztak napätých vzťahov s vojvodom a vojvodkyňou zo Sussexu. Zástupcovia z Buckinghamského paláca neveria tomu, že by Sussexovci pred vydaním knihy ponúkli členom rodiny k nahliadnutiu aspoň predbežnú verziu rukopisu, alebo im prezradili obsah knihy. 

Princezná Eugenia, sesternica princa Harryho, má vraj so Sussexovcami napriek mediálnym škandálom dobrý vzťah, spolu s manželom obývajú aj ich oficiálne sídlo vo Frogmore Cottage vo Windsore:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Princess Eugenie (@princesseugenie)

Zatiaľ čo Harryho rozkol s otcom princom Charlesom a bratom je jasný, denník Daily Mail disponuje informáciou, že jeho sesternice, princezné Beatrice a Eugenie, majú s princom Harrym stále priateľský vzťah. "Domnievajú sa, že Harryho verejné vyhlásenia mohli byť vyvolané tým, že predtým bol jeho hlas a názory v kráľovskej rodine počuť len zriedkavo," uviedol jeden priateľov princezien a dodal, že Harry bol považovaný vždy za "pochabého vtipkára" rodiny, a starší členovia rodiny vraj vždy "prevracali očami", keď sa odvážil vyjadriť svoj názor na vážne veci. Podľa ich názoru má Harry pocit, že práve vďaka sérii škandalóznych vyhlásení u Oprah ho členovia rodiny konečne počúvajú. O dobrých vzťahoch medzi Harrym a jeho sesternicami má svedčiť aj skutočnosť, že Harry a Meghan umožnili Eugenii a jej manželovi Jackovi Brooksbankovi bývať v ich oficiálnom sídle vo Frogmore Cottage vo Windsore, hoci oficiálne o tom rozhodla kráľovná, ktorej sídlo formálne patrí. Aj matka Eugenie a Beatrice, vojvodkyňa z Yorku, Sarah Fergusson, sa na adresu Sussexovcov vyjadrila v nedávnom rozhovre. "Nedovolila by som si dávať rady Harrymu a Meghan, iba by som povedala, aby boli šťastní. Myslím si, že je úžasné, že Meghan napísala detskú knihu, keďže som to sama robila, viem, aké úsilie si to vyžaduje," nechala sa počuť Fergie v zjavne priateľskom tóne.

Medzičasom sa však právnici Sussexovcov ohradili voči klebetám, že by princ plánova vydať až štyri knihy a úplne vylúčili, že by čakal na smrť svojej starej matky. "Vojvoda plánuje napísať len jedny memoáre a tie vyjdú na budúci rok, vydavatelia nelietali do USA a zmluvu s vydavateľstvom nevyjednával vojvoda osobne, zverejnené informácie sú teda nepresné," znie okrem iného v oficálnom vyhlásení Harryho právnych zástupcov, ktorí tak reagovali na fámy, že princ pozval záujemcov z radov vydavateľstiev na dražbu do Kalifronie, kde si vydražil najvyššiu ponuku za štyri knihy v odnote 35 až 40 miliónov dolárov.  

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie