Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
TAKÉTO boli posledné minúty života princeznej Diany! Lekár po rokoch prelomil mlčanie!
Zdielať na

TAKÉTO boli posledné minúty života princeznej Diany! Lekár po rokoch prelomil mlčanie!

Archívna reportáž

Tento rok by 1. júla oslávila princezná Diana okrúhle 60. narodeniny. Žiaľ, nedožila sa ich, v Paríži zomrela následkom zranení po autonehode necelé dva mesiace po jej 36. narodeninách. Zomrela veľmi mladá a zanechala po sebe dvoch malých synov. Tí nie sú s jej predčasnou smrťou vyrovnaní doteraz. Najmä princ Harry kvôli tomu dlho trpel aj vážnymi psychickými poruchami. Ale ani verejnosť nemôže na Lady Di ešte stále zabudnúť.

Lady Di, teda princezná Diana, patrí rozhodne medzi najvýraznejšie osobnosti 20. storočia, ktorú si zamilovali milióny ľudí po celom svete. Nepochybne aj preto je stále zujímavá každá informácia, ktorá sa vyskytne. Pre Daily Mail si aktuálne zaspomínal na osudnú noc po autonehode aj lekár, ktorý sa pokúšal v parížskej nemocnici  zachrániť jej život.

Od tragického úmrtia Diany Spencer uplynulo už neuveriteľných 24 rokov. Odvtedy sa popísalo neskutočne veľa článkov o nej, ako aj o okolnostiach nehody auta, v ktorom sa viezla spolu s jej milencom arabského pôvodu z bohatej rodiny, Dodi Al Fayedom. Vznikli mnohé konšpiračné teórie, niektorí si trúfli obviniť princa Charlesa, že na jeho pokyn ju úkladne zavraždili členovia tajnej služby. Nad smrťou svojej bývalej manželky vraj vtedy neprejavil veľa ľútosti a myslel skôr na to, ako bude vnímaný širokou verejnosťou. Objavil sa list Diany, ktorý by to potvrdzoval. Písala v ňom, že sa obáva toho, že Charles zariadi jej autonehodu pre zlyhanie bŕzd. Kvôli tomu bol v roku 2005 aj vyšetrovaný. Neskrýval prekvapenie, o liste s takýmto obsahom vraj nič nevedel. Výsledky vyšetrovania ale nič také nepotvrdili.

Aj 24 rokov po smrti princeznej sa stále objavujú nezverejnené informácie:

​Po rokoch sa rozhodol prehovoriť aj lekár, ktorý o jej posledných hodinách života vie najviac. Spolu s tímom sa ju  veľmi snažil navrátiť k životu, ale nepodarilo sa mu to. "Nepovedali mi, kto to je, iba, že ide o mladú ženu, ktorá mala vážnu autonehodu," uviedol na začiatku rozhovoru pre Daily Mail vtedy len tridsaťdvaročný lekár MonSef Dahman. Dozvedel sa to až od uplakanej stážistky. Diana, ktorú do nemocnice priviezli o 2.06 hod. v noci, mala silné vnútorné krvácanie a roztrhnutý osrdcovník, naviac o polhodinu neskôr profesor Pavie, najlepší francúzsky kardiochirurg odhalil, že má natrhnutú aj pľúcnu žilu. Prečo ale bola po nehode, ktorá sa udiala o 0.23 hod., prevezená do nemocnice tak neskoro, nevedno. Svedkovia tvrdia, že videli sanitku predtým dlho stáť na kraji cesty.

​Keď bola konečne privezená do nemocnice, nastal boj o jej život. "Skúšali sme elektrické šoky, masáž srdca, podali sme adrenalín. Ale to srdce nie a nie naskočiť," tvrdí lekár. "Ťažko sme za ňu bojovali a skúsili všetko, čo šlo. Vôbec sme nevnímali, koľko času ubehlo, dôležité bolo iba, aby sme pre ňu urobili čo najviac," opísal Dahman ťažké chvíle zdravotníckeho tímu. " V Pitié-Salpêtrière už sme mali aj oveľa závažnejšie prípady, ako bola Diana, a niektorých z tých ľudí sa nám podarilo zachrániť. Ju ale nie. Poznamenalo nás to do konca života. Je to príšerné, keď má taký krásny človek tak tragický koniec," zo smútkom konštatoval lekár na záver rozhovoru. Či by sa podarilo zachrániť život "kráľovnej sŕdc", keby ju skôr previezli sanitkou do nemocnice, už nikto neriešil, život by jej to, žiaľ, už aj tak nevrátilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie