Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Zverejnili príčinu úmrtia princa Philipa! Lekárska správa hovorí jasne
Zdielať na

Zverejnili príčinu úmrtia princa Philipa! Lekárska správa hovorí jasne

Archívna reportáž

Je to už takmer mesiac, čo 9. apríla o 09. hodine ráno vo veku 99 rokov naposledy vydýchol milovaný manžel kráľovnej Alžbety II. Princ Philip patril medzi najobľúbenejších členov kráľovskej rodiny a svoju funkciu reprezentata monarchie v tieni svojej Lilibeth, ako manželku volal, vykonával poctivo až do 95 rokov.

Princ Philip, milovník športu a kedysi aj poriadny "kvietok", sa tešil po celý život pomerne pevnému zdraviu. Je až neuveriteľné, že sa obom v manželskom páre podarilo žiť tak dlho. Philip zomrel na prahu stovky, kráľovná Alžbeta II. je ešte stále veľmi vitálna a možno svojho manžela aj prekoná, čo si iste želá celá Británia. Bok po boku prežili takmer 74 rokov, hoci Philipa nemožno považovať práve za vzor vernosti. Alžbeta mu ale vždy odpustila, napokon, rozvod bol pre nich neprípustný a fakticky aj nemožný. No nadovšetkým bol fakt, že ho vždy veľmi milovala a on ju vždy dokázal rozosmiať, ako v mnohých prípadoch pobavil aj celý svet.

Iste aj z lásky mu kráľovná bez váhania splnila jeho posledné želanie - zomrieť doma, v jej blízkosti. Hoci od začiatku roka nebol v dobrom stave a vo februári ho museli hospitalizovať pre problémy so srdcom, po operácii a mesiaci v nemocnici išiel domov. A aj keď sa jeho stav začiatkom apríla zhoršil, kráľovná už nedovolila, aby ho od nej vzali.

Princ Philip mal pohreb 17. apríla:

​Aktuálne zverejnil denník The Telehraph informácie z úmrtného listu princa Philipa, ktorý má k dispozícii. Prekvapivo, nie je tam uvedená žiadna diagnóza, ktorá princa trápila predchádzajúce mesiace. Ako príčinu zapísal kráľovský lekár Sir Huw Thomas jednoducho starobu. 

​Táto príčina smrti je akceptovateľná ak má pacient viac ako 80 rokov a stanoví ju lekár, ktorý sa o pacienta staral dlhodobo, pozorujúc postupný úpadok zdravia. Z tohto záznamu je jasné, že neidentifikovali žiadne konkrétne choroby či zranenia, ktoré by mohli konkrétne vybrať ako príčinu smrti. Napokon, dožiť sa takmer sto rokov je skutočne krásny vek na to, aby nebolo nutné špecificky skúmať, čo a prečo ako prvé v organizme človeka zlyhalo. Princ Philip mal to šťastie, že zomrel pokojne doma, pri svojej milovanej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie