Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
GALÉRIA: Pohreb princa Philipa († 99) zjednotil rodinu, pohľad na opustenú kráľovnú bol srdcervúci
Zdielať na

GALÉRIA: Pohreb princa Philipa († 99) zjednotil rodinu, pohľad na opustenú kráľovnú bol srdcervúci

V piatok 9. apríla po deviatej hodine ráno navždy dotĺklo srdce milovaného manžela kráľovnej Alžbety II., princa Philipa, vojvodu z Edinburghu. Takmer 74 rokov stál verne po boku svojej vyvolenej, hoci vždy v jej tieni, krok za ňou, no tento osud prijal a úlohu manžela a otca si plnil najlepšie, ako vedel. Milovala ho nielen jeho rodina, ale celá Británia a svet, nakoľko pre svoje uvoľnené správanie a ostrovtip dokázal prelomiť ľady v akejkoľvek situácii. V sobotu 17. apríla, sa s ním svet lúčil naposledy.

V Londýne sa dnes rozlúčila rodina a celý svet s mimoriadne obľúbeným členom britskej kráľovskej rodiny. Zišli sa všetci najbližší, hoci len skromná skupinka tridsiatich ľudí, aby boli dodržané protipandemické opatrenia. Nechýbal nikto z najbližšej rodiny, jedinou výnimkou je Harryho manželka, ktorá pre vysoké štádiu tehotenstva z USA nepriletela.

Presne o 15:00 greenwichského času, teda o u nás o 16:00 SELČ sa začala v kaplnke Sv. Juraja na hrade Windsor zádušná omša za princa, ktorý po niekoľkotýždňovom boji s infekciou a problémami so srdcom napokon iste aj vzhľadom k vysokému veku chorobe podľahol.

​Až do 14:45 miestneho času bola rakva s princovými ostatkami umiestnená v Pamätnej kaplnke princa Alberta, ktorá je neďaleko kaplnky Sv. Juraja. Pätnásť minút pred začiatkom omše presunula čestná stráž rakvu ku vchodu do hradu Windsor. Krátko pred zahájením ceremoniálu sa najstarší syn zosnulého, 72-ročný princ Charles, ako aj princovia Harry a William a ďalší najbližší rodinné príslušníci, presunuli k špeciálne upravenému vozidlu Land Rover, ktoré previezlo rakvu do kaplnky Sv. Juraja.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Presne o 15:00 bolo vozidlo pred kaplnkou, odkiaľ po minúte ticha premiestnila čestná stráž rakvu do kaplnky a položila ju na mramorovú dosku kráľovskej hrobky. Nasledovala dojímavá zádušná omša. Na omši bolo prítomných len spomínaných 30 ľudí z najbližšej rodiny, kráľovná sedela sama. Išlo len o súkromný smútočný ceremoniál bez zrakov verejnosti, nie štátny pohreb, nakoľko ten si princ neželal, hoci na neho mal nárok. Po odslúžení omše sa rakva spolu s Philipovou kapitánskou čapicou a jeho mečom zasunuli do hrobky medzi ostatných panovníkov odpočívajúcich na večnosti. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Najčítanejšie