Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Šokujúce vyvrcholenie! Kráľovná má narodeniny, Harry odletel, aj William a Charles sú mimo?!
Zdielať na

Šokujúce vyvrcholenie! Kráľovná má narodeniny, Harry odletel, aj William a Charles sú mimo?!

Archívna reportáž

Mnoho priaznivcov kráľovskej rodiny a to najmä spomedzi Britov očakávalo, že princ Harry prejaví toľko úcty, že si svoju cestu za rodinou vo Veľkej Británii predĺži a ostane aspoň do dňa narodenín jeho starej matky, kráľovnej Alžbety II. Aj v médiách sa už šepkalo, že sa vojvoda rozhodol ostať a zároveň tak dostal viac času na zmierenie a rozhovor so bratom Williamom a otcom Charlesom, ktorý s ním už údajne dlhé mesiace nekomunikuje. Napokon však prišlo k šokujúcemu zvratu.

Prince Harry sa podľa informácii denníka Daily Mail už vrátil naspäť, do nového domova v losangelskom Montecite, kde na neho netrpezlivo čakala tehotná manželka Meghan so synčekom Archiem. Svojej starej matke, kráľovnej Alžbete II., tak v deň jej 95. narodenín, ktoré slávi 21. apríla 2021, nebude môcť ani osobne popriať všetko najlepšie. Navyše odišiel s trpkým vedomím, že jeho krátka návšteva kvôli pohrebu princa Philipa ani trochu nevyriešila rodinné spory medzi ním, jeho bratom Wiliamom a otcom, princom Charlesom.

Ako prináša spomínaný denník, lietadlo na palube s vojvodom zo Sussexu pristálo na losangeleskom letisku LAX iba krátko po obede miestneho času len deň pred narodeninami jeho starej mamy, kráľovnej Alžbety II. Paparazzi striehli pri VIP termináli letiska práve v čase, keď z neho vyrážal luxusný čierny van s osobným šoférom, ktorý viezol princa domov k rodine. S tou sa zvítal v luxusnej rezidencii v Montecite iba krátko pred štvrtou hodinou poobede. Fotky jeho príchodu si môžete pozrieť v galérii TU. Avšak veľmi radostné okamihy asi neprežíval, keďže jeho plánovaný rozhovor a cesta k zmiereniu sa aj kvôli zásadovosti jeho otca Charlesa nekonala. "Strávli spolu iba veľmi krátku chvíľu, aj to iba vonku, kvôli covidovým reštrikciám, bez prítomnosti personálu zámku. Pre Charlesa bolo veľmi dôležité, aby boli pritom obaja bratia, aby nič čo bolo vyslovené nebolo nepochopené a v budúcnosti prekrútené," prezradil zdroj z okolia rodiny.

Kráľovskú rodinu a jej priaznivcov zasiahla smutná udalosť, 9. apríla 2021, iba pár dní pred narodeninami kráľovnej Alžbety II. zomrel jej manžel, princ Philip:

​Princ z Walesu vraj nedokáže mladšiemu synovi odpustiť to, že dovolil odvysielať rozhovor s Oprah, v ktorom rodinu hanebne označili za rasistov, ešte k tomu v čase, keď ležal jeho starý otec vo vážnom stave v londýnskej nemocnici. Pár slov s bratom však prehovoril aspoň jeho brat William, no obsah a výsledok ich rozhovoru je zatiaľ neznámy. "Na oboch stranách je veľa bolesti a sklamania, takže k zmiereniu dôjde iba maličkými krokmi. Kráľovná však dala jasne najavo, že drží stranu Charlesovi a Williamovi a bola veľmi sklamaná z niektorých aspektov rozhovoru s Meghan a Harryho u Oprah," myslí si zdroj a dodáva, že najdôležitejšie bude dohodnúť pravidlá ich spoločných krokov. 

Kráľovná dovŕšila úctyhodných 95 rokov, avšak tento rok sa budú niesť v ponurej atmosfére:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Celá rodina sa však teraz viac, ako na Harryho potrebu vysvetľovať dôvody svojho nerozvážneho konania, potrebuje sústrediť najmä na podporu trúchliacej kráľovnej. Alžbeta II. bude totiž vôbec prvýkrát po siedmych dekádach manželstva tráviť narodeniny bez prítomnosti milovaného manžela Philipa. Navyše, nielen kvôli trúchleniu, ale aj kvôli ochrane jej zdravia bude oslava tento rok veľmi symbolická. Podľa informácii spomínaného denníka sa osobného stretnutia pravdepodobne nedočkajú ani princ William a ani Charles, ktorí sa vrátili naspäť do svojich sídiel v Kensingtone a Clarence house. Navštíviť by mohli kráľovnú azda jej syn Andrew a jeho dcéra Eugenia, ktorí bývajú v bezprostrednej blízkosti Windsoru.

Avšak pravdou je že kráľovná už tradične neoslavuje svoje narodeniny hneď v apríli, ale až v júni pri príležitosti každoročného ceremoniálu Trooping the Colour. No ako minulý rok, tak aj v roku 2021 sa však kvôli pandémii koronavírusu s  najväčšou pravdepodobnosťou neuskutoční. "Deň narodenín je viac neformálna záležitosť, pozornosť sa sústreďuje na jún, kedy ich oficiálne oslavuje. Navyše, tento rok bude trúchliť za svojim manželom, o to viac sa žiada iba veľmi súkromná oslava narodenín," vysvetlila expertka na kráľovskú rodinu Katie Nicholl. Zaujímavosťou je, že tradícia "dvoch narodenín" bol zavedená už kráľom Jurajom II. v roku 1748. Keďže sa tento panovník narodil v novembri, čo je mesiac v roku, kedy je v Británii skutočne sychravo, rozhodol sa, že oslavy spojí s každoročnou vojenskou prehliadkou, ktorá sa uskutočňuje v letných mesiacoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie