Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Nešťastie nikdy nechodí samé! V deň pohrebu princa Philipa prišla kráľovná o ďalšieho blízkeho!
Zdielať na

Nešťastie nikdy nechodí samé! V deň pohrebu princa Philipa prišla kráľovná o ďalšieho blízkeho!

Archívna reportáž

Okolo britskej kráľovskej rodiny je v poslednom období veľmi rušno, žiaľ, dôvody nie sú vôbec veselé. Po náhlych zdravotých problémoch odišiel na večnosť jeden z jej najvýznamnejších členov, princ Philip, a panuje tam tiež dusná atmosféra kvôli nezhodám medzi princami Harrym a Williamom a zvyškom rodiny. Nešťastie, žiaľ, nikdy nechodí samé a presne v deň pohrebu vojvodu z Edinburghu navždy odišiel ďalší človek blízky srdcu kráľovnej Alžbety II.

Vo veku 86 rokov zomrel blízky priateľ britskej kráľovnej, dostihový manažér a poradca pre otázky národného poľovníctva, Sir Michael Oswald. Podľa britského denníka The Sun zomrel po dlhej chorobe 17. apríla 2021, teda v deň pohrebu jej manžela, princa Philipa.

Dostihový nadšenec, ktorý kráľovnej radil pri tomto mimoriadne populárnom britskom podujatí dlhých 30 rokov, bol v jej spoločnosti videný nespočetne veľakrát. Aj to je dôkazom veľkej dôvery a vrúcneho priateľstva medzi Sirom Michaelom Oswaldom a hlavou britskej monarchie. Ich spoločné fotografie si môžete pozrieť v galérii TU. O to väčší smútok musel na Alžbetu II. doľahnúť, keď sa správu o jeho smrti dozvedela v deň pohrebu vlastného manžela. Jeho manželka, Lady Angela, ktorá bola aj v osudný deň po boku kráľovnej počas pohrebu, sa pre portál Racing Post vyjadrila, že sa neraz vyjadril, že "má tú najúžasnejšiu prácu na svete, akú si mohol želať".

Dostihový nadšenec dostal možnosť zamestnať sa do služieb Alžbety, kráľovnej matky, hneď po štúdiu na King's College v Cambridge. Pracoval pre ňu od roku 1970 až do jej smrti v roku 2002, v službách kráľovského dvora ostal naďalej aj po boku jej dcéry, kráľovnej Alžbety II., ako poradca pri dostihoch, ktoré majú v rodine hlbokú tradíciu. Zvykol si, ba dokonca si obľúbil aj kráľovnin "suchý", typicky britský zmysel pre humor a s láskou spomínal na čas, ktorý strávil v práci s kráľovnou. Tá práve teraz, 21. apríla 2021, dovŕšila úctyhodných 95 rokov, avšak tie budú nepochybne poznačené práve týmito smutnými udalosťami a oslava sa iste konať nebude.

Sira Michaela Oswalda a kráľovnú Alžbetu II. spájala vášeň pre kone a dostihy, v príspevku si môžete pozrieť kone, ktoré vystupujú na kráľovských ceremoniáloch:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Za veľmi krátky čas je to už druhá tragédia, s ktorou sa hlava monarchie musí vyrovnávať. Po smrti jej manžela Philipa, ktorý naposledy vydýchol vo Windsore 9. apríla 2021 a nedávnej smrti jej blízkeho priateľa Sira Michaela Oswalda, sa Alžbeta II. utiahla do jej obľúbeného sídla Frogmore Gardnes vo Windsore, kde mohla v tichosti a samote rozjímať a trúchliť nad obrovskou stratou. Oporou jej bude v najbližších dňoch a týždňoch rodina, a najmä jej najstarší syn Charles, ktorý dostal za úlohu sa o svoju ovdovenú matku postať od samotného princa Philipa ešte v posledných dňoch jeho života. 

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie