Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
V nedeľu to vypukne! O Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe sa uchádzajú TÍTO nominovaní!
Zdielať na

V nedeľu to vypukne! O Oscara za herecký výkon vo vedľajšej úlohe sa uchádzajú TÍTO nominovaní!

Prestížne Udeľovanie Cien Akadémie je za rohom. Medzi najsledovanejšie kategórie patrí nepochybne aj herec/herečka vo vedľajšej úlohe, keď ide neraz o hviezdy prvej kategórie, ako napríklad Brad Pitt, pre ktorého je to paradoxne jeho jediný Oscar. Títo desiati budú môcť nomináciu premeniť na výhru už najbližšiu nedeľu.

Cena Akadémia filmových umení a vied za vedľajšiu rolu vo filme, teda herecký výkon vo vedľajšej úlohe, je nemenej prestížna, ako tá hlavná. Dokazujú to aj skvostné mená, ktoré sa každoročne medzi nominovanými objavujú. Tento rok nie je výnimkou.

​Medzi nominované herečky vo vedľajšej úlohe sa dostala aj 24-ročná Bulharka Maria Bakalova. Očarila svojou hereckou postavou v pokračovaní šialenej komédie o Boratovi. Nominácie na ceny BAFTA a Zlatý glóbus sa jej nepodarilo premeniť.

Azda najväčšou hviezdou medzi nominovanými je nepochybne 74-ročná Američanka Glenn Close. Ide už o jej ôsmu nomináciu na Oscara, tentokrát s filmom Hillbilly Elegy (Americká elégia). Zlatú sošku ale doma nemá, mnohí preto veria, že práve teraz už nastal najvyšší čas.

Tretia nominovaná už doma jedného Oscara má z roku 2019. Olivia Colman má 47 rokov a je z Veľkej Británie. Tentokrát zažiarila ako dcéra Anthonyho Hopkinsa v dráme Otec, slávny herec je medzi nominovanými za hlavnú rolu.

Okatá 35-ročná Amanda Seyfried z USA zažiarila v čiernobielom životopisnom filme s názvom Mank. V jej prípade ide o veľký odklon o jej obvyklých sladkých, romantických úloh a možno práve to jej prinesie úspech. Na Oscara si môže brúsiť zuby aj jej herecký kolega, hlavná postava filmu, Gary Oldman.

Piatou nominovanou je 73-ročná juhokórejská herečka Yuh-Jong Young. Pozornosť si získala za stvárnenie postavy vo filme Minari o rodine Juhokórejčanov, ktorí prišli hľadať šťastie do USA.

Medzi mužmi bude o zlatú sošku bojovať 49-ročný Angličan Sasha Baron Cohen, no nebude to za Borata, ale za vedľajšiu úlohu v dráme Chicagský tribunál

Film Judas and the Black Messiah (Judáš a čierny Mesiáš) priniesol hneď dve nominácie za herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Prvým čakateľom na cenu Akadémie je 32-ročný Londýnčan Daniel Kaluuya, ktorý už za túto rolu získal Zlatý glóbus aj cenu BAFTA.

Druhým nominovaným za výkon v tom istom filme je 29-ročný Američan Lakeith Stanfield. Stvárnil informátora FBI známeho tým, že sa zúčastnil atentátu na lídra politickej strany Čierni panteri. 

Ďalšiu nomináciu získal 29-ročný Newyorčan Leslie Odom Jr. za film One Night in Miami (Noc v Miami). Vo filme sa stretnú Muhammad Ali, bojovník za práva afroameričanov Malcolm X, športovec Jim Brown a spevák Sam Cook v podaní Leslieho. 

Posledná nominácia patrí 73-ročnému Američanovi Paulovi Racimu za stvárnenie nepočujúceho mentora hlavného hrdinu filmu Sound of Metal, v ktorom profesionálny bubeník bojuje s náhlou stratou sluchu. O Oscara bojuje aj herec v hlavnej úlohe.

Súvisiace články

Najčítanejšie