Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
TOTO si nikto nevšimol! Geniálny ťah, ktorý na vlastný pohreb vymyslel princ Philip!
Zdielať na

TOTO si nikto nevšimol! Geniálny ťah, ktorý na vlastný pohreb vymyslel princ Philip!

Archívna reportáž

Už od uplynulého víkendu, keď sa v sobotu 17. apríla uskutočnila posledná rozlúčka s princom Philipom, sa azda v spoločnosti nehovorí o inom, ako o dojemných momentoch a záberoch osamelej kráľovnej, či komentároch na adresu dojímavého ceremoniálu. Nie každý však vie, že na mnohých detailoch tohto smutného sa podieľal sám vojvoda z Edinburghu. Ten napríklad osobne priložil ruku k dielu pri navrhovaní jedinečného auta značky Land Rover, ktoré viezlo rakvu s jeho ostatkami na posledný odpočinok do kaplnky Svätého Juraja vo Windsorskom zámku. Avšak to zďaleka nebol jediný detail jeho vlastného pohrebu, ktorý Philip vymyslel.

Ako prináša denník The Mirror, princ Philip poveril svojho dvorného fotografa, aby za účelom čo najlepších fotiek z jeho vlastného pohrebu, využil stĺp s dokonalým výhľadom na kaplnku Sv. Juraja. Tam ho v sprievode najbližších a za prítomnosti kamier odnášali vojaci na ramenách na miesto jeho posledného odpočinku. Aj vďaka tomu zachytil známy fotograf z tesnej blízkosti snímky trúchliacich, pietnu atmosféru a tiež od tepla a vyčerpania padajúcich vojakov čestnej stráže.

​Princ Philip mal svoju cestu na posledný odpočinok dokonale premyslenú a úlohy, zdá sa, rozdával skutočne iba ľudom, ktorým mohol dôverovať. Medzi takých patril aj jeho dvorný fotograf Arthur Edwards, ktorý vojvodu z Edinburghu zachytával cez objektív dlhých 40 rokov. Autentické a dojemné zábery boli zároveň jeho prejavom úcty k princovi Philipovi, s ktorým si počas dlhých rokov fotografovania kráľovskej rodiny pre denník The Sun vytvoril isté puto.

Na počesť princa Philipa, ktorý bol admirálom loďstva Kráľovského námorníctva, vystrelili vojaci salvy:

​Snímky zachytávajú okamih, keď rakva s telom princa Philipa zahalená v štandarde, na ktorej ležala jeho čiapka hodnosti veľkoadmirála kráľovského námorníctva a ceremoniálny meč, stúpa nesená silnými pažami vojakov pomaly schodmi ku kaplnke Sv. Juraja na hrade Windsor, kde trávil princ množstvo času jeho života po boku manželky, kráľovnej Alžbety II. Snímky vraj zachytil z celkom nezvyčajného miesta, spoza jedného z pilierov, v ktorom bola širšia štrbina a ktoré mu navrhol sám vojvoda z Edinburghu. "V štrbine v tvare poštovej schránke som sa cítil ako v tých skrýšach na pozorovanie vtákov, v ktorých mimochodom princ trávil dlhé hodiny na dôchodku v sídle v Sandringhame," opísal detaily fotografovania a jeho pocity z pohrebu blízkeho človeka fotograf Arthur Edwards.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Takto bol ukrytý fotograf, aby nerušil celkový pohľad a zároveň mal skvelé miesto na zachytenie momentu:

SITA

​A takýto záber z daného miesta v tom momente spravil:

SITA

​​Fotograf priznal, že počas celých tých rokov fotenia kráľovskej rodiny sa na neocitol na viac nezvyčajnom mieste, avšak bol tak blízko, že dokázal zachytiť skutočne zlomeného princa Charlesa. "Mal slzy na krajíčku a bolo vidieť, že na neho doľahla ťažoba z povinnosti postarať sa o svoju matku a celú monarchiu," myslí si Edwards, ktorý je tiež autorom snímky kolabujúceho vojaka, ktorá po pohrebe obletela svet. To však nie je nič výnimočné, keďže vojaci musia bez pohnutia stáť na jednom mieste, bez ohľadu na počasie či oné okolnosti. Obradu to však nijak neubralo na dôstojnosti a z fotiek sa dá trúchlivá atmosféra z odchodu princa Philipa vskutku vycítiť. "Keď ma v mojej skrýši míňala rakva s princom, bol to posledný pohľad na človeka, ktorého som fotil 40 rokov. Bol som ohromený spomienkami na tohto neuveriteľného muža," neskrýval dojatie a silné emócie Edwards, pre ktorého vymyslel prefíkané miesto na fotenie samotný princ.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie