Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Princ Charles po smrti otca "kvázi kráľom"? Alžbeta II. má vo veci odovzdania koruny jasno!
Zdielať na

Princ Charles po smrti otca "kvázi kráľom"? Alžbeta II. má vo veci odovzdania koruny jasno!

Archívna reportáž

Skon princa Philipa nebol pre kráľovskú rodinu a jej priaznivcov iba smutnou udalosťou, ale taktiež momentom, keď vyvstalo mnoho otázok o budúcnosti rodiny. Riešili sa nielen pošramotené vzťahy princov Harryho a Williama, ale aj to, či sa kráľovná vzdá po smrti manžela kráľovského trónu v prospech jej syna, princa Charlesa. Avšak tá po pohrebe vojvodu z Edingburghu, ktorý sledovali prostredníctvom kamier milióny ľudí po celom svete, vyslala do sveta jasný odkaz.

Princ Charles (72) sa vraj formálne nestane kráľom, pokiaľ bude jeho matka, už takmer 95-ročná kráľovná Alžbeta II. nažive. Podľa experta na kráľovskú rodinu, ktorý sa pre podľa denníka The Sun na túto tému vyjadril v podcaste The Heir Pod, bude vystupovať ako "patriarcha rodiny", no britská kráľovná nikdy oficiálne neabdikuje.

Podľa experta na britských monarchov, Roberta Jobsona, bude princ Charles reprezentovať kráľovskú rodinu a v mene kráľovnej absolvuje väčšinu medzinárodných návštev a domácich podujatí, avšak nepochybuje o tom, že Alžbeta II. ostane kráľovnou aj po smrti jej manžela, princa Philipa. Kráľovná sa tiež už natrvalo usadí vo Windsorskom zámku, s výnimkou leta, ktoré strávi už tradične v sídle v Balmorale a vianočných sviatkov v Sandringhame. V Buckinghamskom paláci v metropole Veľkej Británie však podľa expertov svoje noci už tráviť nebude.

Smrť princa Philipa začiatkom apríla 2021 zarmútila nielen kráľovskú rodinu, ale aj priaznivcov po celom svete:

"Princ z Walesu však napriek tomu povýši, v zásade bude robiť to isté, čo mal na programe posledných päť rokov, ale po smrti vojvodu z Edinburghu sa stal skutočným patriarchom rodiny," vyjadril sa Jobson, ktorý si tiež myslí, že sa princ Charles stane "kvázi kráľom". Toto slovné spojenie by sa vraj samotnej rodine určite nepáčilo, expert si však myslí, že je to najvýstižnejší opis toho, čo sa po smrti kráľovninho manžela udialo. "Snažím sa to nejak vysvetliť širšiemu publiku," dodal. Aj keď je kráľovná na svoj vek vo výbornej forme, predsa len na medzinárodných návštevách ju už posledné roky zastupoval práve jej najstarší syn Charles a nezmení sa to ani v budúcnosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

"Keď princ Charles odletí do Ameriky, bude tam kráľovnú zastupovať, čo je do istej miery štátna návšteva, aj keď nie technicky," vysvetľuje expert. Avšak pravidelné návštevy britského premiéra Borisa Johnsona bude naďalej výlučne prijímať kráľovná, hneď ako sa uvoľnia reštrikcie spojené s pandémiou koronavírusu. No aj ten bude musieť za kráľovnou vycestovať do malebného mestečka Windsor, ktorý leží zhruba 30 kilometrov od metropoly Británie.​

​Princ Charles pravdepodobne prevezme niektoré z povinností kráľovnej, ako sú stretnutia s veľvyslancami a vysokými komisármi v Buckinhamskom paláci. O niektoré z týchto úloh sa vraj Charles podelí aj so svojím najstarším synom, princom Williamom. Jobson však s presvedčením tvrdí, že kráľovná nemá v pláne zosadnúť z trónu, a tak sa musí princ Charles uspokojiť s novými povinnosťami, avšak bez kráľovskej koruny. Vzhľadom k jeho vysokému veku sa špekuluje, že po smrti kráľovnej by mohol odovzdať svoje nástupníctvo rovno synovovi, princovi Williamovi.

Súvisiace články

Najčítanejšie