Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Odovzdávanie Oscarov sa blíži! TOTO sú nominácie pre herečky a hercov v hlavnej úlohe!
Zdielať na

Odovzdávanie Oscarov sa blíži! TOTO sú nominácie pre herečky a hercov v hlavnej úlohe!

Už v sobotu sa budú po 93-krát odovzdávať najprestížnejšie filmové ceny, známe ako Oscar. O nominovaných a víťazoch rozhoduje Akadémia filmových umení a vied, ceny sa udeľujú od roku 1929, keď sa odovzdávanie vysielalo v rozhlase, na obrazovky sa dostalo až o 23 rokov neskôr. Tento rok bude mať oproti obvyklému termínu dvojmesačné oneskorenie, pochopiteľne, pre pandémiu.

Nablýskaný večer plný hviezd sa bude tento rok konať v Los Angeles v nedeľu 25. apríla, v našich končinách vzhľadom na posun času až o 02. hodine v noci z nedele na pondelok. Kategórie, ktoré sa udeľujú už od vzniku ocenenia, sá aj "najlepšia herečka v hlavnej úlohe" a "najlepší herec v hlavnej úlohe". 

V pätici najlepších sa ocitla aj známa herečka afroamerického pôvodu, 55-ročná Viola Davis. Zlatú sošku získala už v roku 2017 za film Fences (Ploty), tentokrát bojuje o ocenenie pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe s filmom Ma Rainey's Black Bottom (Ma Rainey - matka blues), kde stvárňuje bluesovú speváčku Ma Rainey. 

Druhou nominovanou je 36-ročná speváčka a herečka afroamerického pôvodu Andra Day za hlavnú rolu vo filme Spojené štáty verzus Billie Holiday. V životopisnom filme stvárňuje slávnu speváčku. 

Ďalšiu nomináciu si vyslúžila 33-ročná Londýnčanka Vanessa Kirby za stvárnenie hlavnej postavy filmu Úlomky ženy. Ide o veľmi osobný príbeh ženy, ktorá si prešla tragickou stratou dieťaťa pri pôrode. 

Štvrtá nominácia patrí už dvojnásobnej držiteľke Oscara, 63-ročnej Američanke Frances McDormand. Opäť raz zažiarila v hlavnej úlohe, tentokrát s filmom Krajina nomádov. Cenu BAFTA už získala, otázkou je, či presvedčila do tretice aj porotu Akadémie.

Posledná z piatich nominácií patrí 35-ročnej Londýnčanke Carey Mulligan za komediálny thriller Nádejná mladá žena. Cary si zahrala postavu Kassandry, ktorá sa vydá na premyslenú cestu za pomstou svojej kamarátky. 

Na Oscara pre najlepšieho herca v hlavnej úlohy si môže brúsiť zuby 38-ročný Londýnčan Riz Ahmed za film Sound of Metal. V silnom príbehu si tento herec s pakistanskými koreňmi zahral profesionálneho bubeníka, ktorý bojuje s náhlou stratou sluchu.

Žiaľ, už len posmrtne by Oscara mohol získať aj zosnulý herec afroamerického pôvodu Chadwick Boseman (†43) za hlavnú postavu v hudobnej dráme Ma Rainey's Black Bottom (Ma Rainey - matka blues). Ide o jeho posledný film. 

V pätici nominovaných je aj už legenda strieborného plátna, 83-ročný Brit, Sir Anthony Hopkins. O druhého Oscara bojuje rolou v aj divákmi skvelo hodnotenej dráme Otec.

Štvrtým nominovaným je rovnako super slávny herec, 63-ročný Londýnčan Gary Oldman. V čiernobielom filme Mank stvárnil postavu scenáristu, ktorý stojí za kultovým filmom Občan Kane

Posledným nominovaným medzi mužmi je 37-ročný Steven Yeun z Južnej Kórey za rolu vo filme, ktorý je prekvapením roka s názvom Minari. Ide o príbeh kórejských prisťahovalcov, ktorí sa snažia žiť svoj americký sen v Arkansase.

Súvisiace články

Najčítanejšie