Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pohreb princa Philipa: William a Harry najprv podľa predpisu, po omši sa už zariadili po svojom!
Zdielať na

Pohreb princa Philipa: William a Harry najprv podľa predpisu, po omši sa už zariadili po svojom!

Štyri dni pred 95. narodeninami kráľovnej Alžbety II. zažila panovníčka jeden z najsmutnejších dní vo svojom živote. Deviateho apríla jej jediná láska odišla na večnosť, v sobotu 17. apríla sa s ňou naposledy rozlúčila. Princ Philip už spočinul na večnosť v rodinnej kráľovskej hrobke, smútočný obrad nič nenarušilo.

Azda až neobvykle krásne slnečné počasie vyšlo v Londýne na sobotu, 17. apríla. Dalo by sa povedať, že aj nebo doprialo kráľovskej rodine nič nerušené popoludnie, ktoré tak mohlo byť venované len a len spomienke, a najmä poslednej rozlúčke so zosnulým princom Philipom († 99). 

Pohreb princa bol ostro sledovaný, no nielen pre samotnú udalosť, ale nepochybne aj pre vzácne zjednotenie celej rodiny. Predovšetkým po tom, čo sa ju rozhodol opustiť pred vyše rokom princ Harry s manželkou a ich synom Archiem. 

Harry nezaváhal ani minútu, okamžite po smrti starého otca odletel z USA do rodnej Británie:

​Kráľovná už spravila veľkorysé gesto, keď zrejme v mene nezahanbenia Harryho prikázala účasť mužov na omši v civile, nie vo vojenských uniformách. Harry totiž o všetky svoje hodnosti prišiel a bolo by to príliš do očí bijúce, ak by medzi uniformovanými členmi rodiny ju ako jediný nemal. Otázne bolo aj to, kde Harryho posadia, nakoľko po odobraní titulu "Jeho kráľovská výsosť" by mal sedieť bokom od členov rodiny, ktorým titul prináleží. Toto sa ale napokon nestalo a Harry sedel v jednom rade spolu s bratom Williamom, akoby sa nič nestalo.

No predsa len kráľovná v snahe predísť upriamovaniu pozornosti na rozhádaných bratov medzi nich postavila v smútočnom sprievode ich bratranca Petra Philipsa, syna princeznej Anny, kráľovninej dcéry. Harryho a Williama tak delilo pár metrov, odstup ostal zachovaný aj v kostole, dokonca ešte výraznejšie, keď sedel Harry v lavici na opačnej strane. No situácia sa výrazne zmenila po omši. Keď odchádzali z kaplnky, William a Harry išli bok po boku, Kate odstúpila o pár krokov a nechala bratov spolu. Všetci sú zvedaví, či táto udalosť a spojenie rodiny dokáže zmeniť aj vzťahy medzi Harrym a Williamom, ale aj princom Charlesom a, napokon, aj samotnou kráľovnou, ktorá si nepochybne želá, aby sa rodina zmierila.

Súvisiace články

Najčítanejšie