Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
TAKTO vyzerali posledné chvíle princa Philipa! K úmrtiu otca sa už vyjadrili všetky jeho deti
Zdielať na

TAKTO vyzerali posledné chvíle princa Philipa! K úmrtiu otca sa už vyjadrili všetky jeho deti

Archívna reportáž

Celá Británia a Commonwealth, ale najmä najbližší princa Philipa, ktorý skonal v piatok ráno na hrade Windsor vo svojich nedožitých sto rokoch, za ním smútia. Verejnosť očakávala, že k úmrtiu svojho otca sa vyjadria aj všetky jeho štyri deti a dočkala sa. Tak, ako sa patrí, prvý vystúpil s emotívnym prejavom najstarší syn a následník trónu, princ Charles.

Princa Charlesa nasledovali zakrátko aj ostatní súrodenci, hold mu vzdala princezná Anna a svoje pocity vyjadrili aj princovia Andrew a Edward. Všetkých v kráľovskej rodine dojalo, že toľko ľudí v Británii a aj na celom svete zdieľa s nimi zármutok zo straty ich milovaného člena.

Pred kameru predstúpil najstarší syn zosnulého princa Philipa, princ Charles (72) zo svojho sídla Highrove House v Gloucestershire a jeho záznam umiestnil na sociálnej sieti. "Iste si dokážete predstaviť, ako mne a mojej rodine môj otec nesmierne chýba," zdôraznil emotívne na úvod prejavu a pokračoval slovami: "Môj drahý otecko bol výnimočný človek, myslím, že by bol predovšetkým nadšený reakciami a dojemnými slovami, ktoré sa o ňom hovoria a práve z tohoto dôvodu sme my, moja rodina, za to všetko hlboko vďační". V príhovore spomenul, ako celú kráľovskú rodinu dojalo, že toľko ľudí nielen z Veľkej Británie, ale aj z celého sveta s nimi zdieľa ich zármutok z jeho straty. Jeho vzťah s otcom nebol vždy ideálny, ale posledné roky si k sebe našli cestu a zblížili sa. Keď po poslednej návšteve chorého otca v nemocnici nasadal do auta, bolo vidieť v jeho očiach slzy.

Princa Philipa si uctili aj salvami:

​Jediná dcéra, princezná Anna (70) sa vyjadrila k úmrtiu otca oslavnými slovami. "Viete, že sa to stane, ale nikdy nie ste skutočne pripravení. Môj otec bol mojím učiteľom, podporovateľom a kritikom, ale je to najmä jeho príklad dobre prežitého života a služby, ktorý by som chcela najviac napodobniť. Jeho schopnosť správať sa k každému človeku ako k jedinečnej bytosti s jej vlastnou pravdou a zručnosťami pochádza aj zo všetkých organizácií, do ktorých bol zapojený. Považujem to za česť a privilégium, že som bola požiadaná, aby som išla v jeho šľapajách, a bolo mi potešením udržiavať ho v kontakte s ich činnosťami. Viem, ako veľa pre nich znamenal, vo Veľkej Británii, v  Commonwealthe, aj v celom svete. Chcela by som zdôrazniť, ako si rodina váži správy a spomienky toľkých ľudí, ktorých životov sa dotkol. Bude nám chýbať, ale zanecháva dedičstvo, ktoré nás môže všetkých inšpirovať,“ povedala s dojatím.

​Princ Andrew (61) svojho otca vyzdvihol: "Bol to pozoruhodný muž. Miloval som ho. Bol tak pokojný. Vždy ste za ním mohli so všetkým prísť. Prišli sme o deduška národa". Myslí si, že jeho kráľovskej matke, spôsobila smrť Philipa, ktorého veľmi a oddane milovala "veľkú dieru v srdci, ktorú už nič nezaplní". Všetci členovia kráľovskej rodiny jej preto chcú byť čo najväčšou oporou. Najmladšieho z detí, princa Edwarda (57), vraj správa o smrti otca zaskočila. "Bol to trochu šok. Akokoľvek sa na situáciu snažíte pripraviť, aj tak vás to dostane. Snažíme sa s tým nejako vyrovnať," prezradil televízii ITV. Jeho manželka Sophie popísala odchod svojho kráľovského svokra romanticky: "Bolo to veľmi pokojné, ako by ho niekto vzal za ruku a vydal sa preč. Veľmi, veľmi pokojne. Čo iné by ste pre svojich blízkych chceli, nie je to tak?". Na večnosť sa princ Philip odobral vo svojej komnate a na "vlastnej posteli" na hrade Windsor, tak ako si prial. Možno to bol jeho posledný, typicky  šibalský žart, že odišiel tesne pred dožitím 100 rokov života a prekazil tak ich chystané oslavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie