Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Upratovať kráľovnej Alžbete II. za 1800 eur mesačne? Nie je problém, stačí prejsť TÝMTO testom!
Zdielať na

Upratovať kráľovnej Alžbete II. za 1800 eur mesačne? Nie je problém, stačí prejsť TÝMTO testom!

Archívna reportáž

Hoci to mnohým ani nenapadne, britská kráľovská rodina patrí medzi významných zamestnávateľov v krajine. Len pre samotnú kráľovnú Alžbetu II. pracuje okolo tisíc zamestnancov. Pozície, ktoré zastávajú, sú od tých najnižších, ako sú upratovačky, šoféri, kuchári a iní, zabezpečujúci každodenný servis kráľovskej rezidencie, až po naozaj bizarné, ako napríklad ochutnávač jedla, roztláčačka topánok pre kráľovnú, či nosič vlečky na róbe kráľovnej. Spoločné majú to, že pre väčšinu ich vykonávateľou je cťou pracovať pre Alžbetu II.

Či už ide o pozície na plný úväzok, alebo len na čiastočný, kráľovná platí "kráľovsky". No nájdu sa aj takí, ktorí svoju službu pre hlavu monarchie považujú za česť a dostávajú len symbolickú odmenu. To, samozrejme, neplatí pre pozície s časovo náročnou náplňou práce. Medzi ne patrí aj služba tých, ktorí majú na starosti každodenný poriadok v kráľovskom paláci. Aj preto musí prejsť každý uchádzač o túto prácu prísnym testom.

No dostať sa na výplatnú listinu v paláci nie je len tak. V prípade uchádzačov o takúto pozíciu, ako píše Mirror, vedúca náboru Tracey Waterman vždy rafinovane podstrčí nejakú drobnosť a pozoruje, či si ju uchádzač všimne a ako zareaguje. "Rozdiel medzi chyžnou v päťhviezdičkovom hotel a v kráľovskom paláci je ten, že chyžná v Buckinghamskom paláci musí mať cit pre detail. Jedným z testov, ktoré rada robím, aby som zistila, či má kandidát zmysel pre detail, je ten, že umiestnim do miestnosti mŕtvu mušku," prezradila svoju osvedčenú metódu výberu.

Kráľovná oslávi v apríli už 95. narodeniny:

​Vedúca náboru upratovačov opísala, čo sa približne odohráva počas tohto náboru. Vždy s uchádzačmi absolvuje prechádzku palácom, a keď zastanú spoločne na nejakom vybranom mieste, napríklad konkrétne pred krbom, kde pohodila mušku, očakáva, že si ju snáď niekto z nich všimne. Dôležité pre ňu je najmä to, ako na tento rušivý prvok zareagujú. "Je to skvelý test. Tak päť z desiatich kandidátov si muchu všimne. Ale iba jeden z nich sa skutočne zohne a muchu zdvihne. Presne ten u nás miesto získa," vysvetlila svoju taktiku a skúsenosti.

​Pozíciu upratovača v Buckinghamskom paláci naozaj netreba podceňovať, najmä čo sa týka finančnej stránky. Pokiaľ ju uchádzač získa a neskôr preukáže, že si ju zaslúži aj svojou maximálnou výkonnosťou, môže za šesť hodín práce počas pracovných dní zarobiť ročne aj vyše 20 000 eur. To nie je pravidlom ani pri oveľa významnejších pozíciách, ktoré sa často berú skôr ako čestné, keď ich vykonávatelia nie sú zväčša odkázaní na mesačnú výplatu. "Jedna z najlepších odmien práce pre kráľovskú rodinu je, keď získate uznanie za svoju tvrdú prácu," tvrdí Grant Harrold, bývalý komorník. "Rodina to môže preukázať tým, že pozve zamestnancov na vianočné večierky, čajové párty a plesy. Mojou najmilšou spomienkou bol tanec s kráľovnou na Gillies Ball v tanečnej sále Balmoral," prehlásil s hrdosťou tento oddaný kráľovský služobník.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie