Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zlý rok sa neskončil! Kráľovná Alžbeta II. dostala ďalšiu ranu hneď začiatkom nového roku
Zdielať na

Zlý rok sa neskončil! Kráľovná Alžbeta II. dostala ďalšiu ranu hneď začiatkom nového roku

Archívna reportáž

Pre britskú kráľovnú Alžbetu II. (94) bol minulý rok možno tým najťažším, aké počas panovania zažila . Od rozkolu v rodine vďaka princovi Harrymu, cez pandémiu, až po rozlúčku naveky s najbližšími. Nič neprebehlo tak, ako by si táto konzervatívne zmýšľajúca dáma predstavovala a už tobôž nie na staré kolená. Žiaľ, tento smutný trend sa ešte zjavne neskončil.

Ukazuje sa, že ani tento rok, keď by mala Alžbeta II. úctyhodné osláviť životné jubileum - 95 rokov, nebude asi pre ňu prechádzka ružovým sadom. Ledva sa skončil rok, ktorý bol po všetkých smeroch pre kráľovnú náročný, hneď začiatkom roku 2021 prišla smutná správa o ďalšom odchode jej veľmi blízkej osoby. Vo veku 88 rokov opustila tento svet jej obľúbená sesternica Lady Mary Colman. 

Smutnú správu potvrdila kráľovská rodina v nekrológu, ktorý zverejnil britský Daily Telegraph: "Lady Mary Cecilia zomrela v pokoji vo svojom dome v sobotu 2. januára 2021, mala 88 rokov. Bola milovanou manželkou sira Timothyho Colmana, zbožňovanou matkou Sarah, Emmy, Jamese a Matthewa, babičkou desiatich vnúčat, prababičkou šestnástich pravnúčat“. Súkromného pohrebu by sa mala zúčastniť aj kráľovná.

Kráľovná oslávi o necelé štyri mesiace 95. narodeniny:

​Sesternica Alžbety II. Lady Mary Cecilia sa narodila v roku 1932 rodičom Elizabeth Margaret Cator a Michaelovi Bowes Lyonovi, jednému zo štyroch bratov kráľovnej matky Alžbety (†101). Zosnulá členka britskej monarchie bola teda sesternicou súčasnej britskej panovníčky. V novembri minulého roku už odišla, žiaľ, na večnosť aj veľmi obľúbená sesternica Alžbety II., Lady Elizabeth Shakerley (†74), pár dní na to jej korunovačná družička Lady Moyra Campbell (†90), o ďalší mesiac kmotra princa Harryho, Lady Celia Vestey (†71).

​Na dovŕšenie týchto smutných udalostí tri týždne pre Vianocami zomrel aj kráľovnin milovaný psík Vulcan, jeden z posledných dvoch zo svorky jej obľúbeného plemena corgi, neskôr spojením s jazvečíkom novým plemenom dorgi. Prvého psa plemena corgi, sučku Susan, dostala od milovaného otca v deň jej plnoletosti. Kráľovná počas svojho života vlastnila vyše tridsať psov plemena corgi a dorgi. V roku 2018, po skone posledného potomka Susan, sa rozhodla chov utlmiť. Po skone Vulcana jej zostala už len Candy. V každom prípade, hoci sú odchody blízkych vždy smutné, treba uznať, že členovia kráľovskej rodiny sa dožívajú skutočne požehnaného veku.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie