Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Nový album gitarového mága Davida Gilmoura je tu
Zdielať na

Nový album gitarového mága Davida Gilmoura je tu

Zdroj: davidgilmour.com

LONDÝN / Takmer dekádu čakali fanúšikovia Davida Gilmoura na jeho ďalšiu hudobnú tvorbu. Dočkali sa. Bývalý frontman legendárnych Pink Floyd vydal v poradí piaty sólový album. Volá sa Luck and Strange. Obsahuje deväť noviniek a bonusové nahrávky. Podľa jeho slov je dielo výsledkom hlbokých úvah, ktoré vznikli počas pandémie.

Gilmour ponúka melancholickú a zároveň inovatívnu nahrávku. Texty mu napísala manželka Polly Samson. Autorsky sa podieľala aj na posledných albumoch Pink Floyd The Division Bell (1994) a napísala aj text k jedinej spievanej skladbe na albume Endless River (2014). Nahrávku, spolu s Gilmourom, produkoval Charlie Andrew, ktorý do nej vniesol nové experimentálne prvky.

Typické prvky

Album obsahuje prvky typické pre jeho charakteristickú hru na gitare a éterické vokály. Zároveň sa posúva do nových rozmerov. Skladba "Between Two Points," je síce cover verzia od dua The Montgolfier Brothers, no Gilmour s dcérou Romany v nej prinášajú nový snový podtón. Mimochodom, pred štyrmi rokmi vydal singel práve s vokálmi dcéry Romany „Yes, I Have Ghosts”. Tá sa nachádza aj na aktuálnom CD, ako bonusová skladba. Romany okrem spevu na albume hrá aj na harfu. Ďalšie skladby ako "A Single Spark" a "Scattered" vyvolávajú nostalgické odkazy na predošlú éru, pričom sa zameriavajú aj na osobné reflexie a otázky pominuteľnosti. Gilmour do práce na albume autorsky zapriahol aj syna Charlesa. Podieľal sa na práve na skladbe „Scattared“. Rodinnú spoluprácu uzatvára syn Gabriel, ktorý naspieval sprievodné vokály.

Na albume počuť aj hru zosnulého spoluhráča z Pink Floyd Ricka Wrighta. Wrightov príspevok pochádza z archívnej nahrávky z roku 2007. David Gilmour takto vzdal hold dlhoročnému kamarátovi a spoluhráčovi.

Posolstvo prvej piesne

Prvým vydaným singlom bol „The Piper’s Call“. Pieseň nesie emocionálne posolstvo, vrátane reflexie nad slávou, svedomím a starnutím. Nahrávka ako celok pôsobí veľmi vyrovnane. Gilmourové rockovo – bluesové gitarové hranie je podkreslované sláčikovými nástrojmi a príjemnými vokálmi. Napriek jeho veku, miestami cítiť mladícku energiu a chuť ešte niečo tomuto svetu povedať a dať. Luck and Strange našťastie nie je album na jedno počutie a poslucháčovi prináša unikátny hudobný zážitok.

Za titulným obrázkom stojí svetoznámy fotograf

Titulný obrázok na platni je dielom svetoznámeho fotografa a režiséra Antona Corbijna. Áno, je to ten Anton Corbijn, ktorý dekády spolupracuje aj s Depeche Mode, U2 a mnohými ďalšími. Corbijnov cover je inšpirovaný atmosférou albumu.

Album vyšiel 6. septembra, v deň narodenín Rogera Watersa, bývalého spoluhráča z Pink Floyd. Waters skupinu opustil začiatkom osemdesiatych rokov po vydaní albume The Final Cut (1983). Waters a Gilmour sa nerozišli práve v dobrom. No či táto skrytá symbolika Watersových narodenín niečo znamená alebo ide o náhodu, nie je známe.

Sólové štúdiové albumy Davida Gilmoura:

  1. David Gilmour (1978)
  2. About Face (1984)
  3. On an Island (2006)
  4. Rattle That Lock (2015)
  5. Luck and Strange (2024)

Živé albumy:

  1. Live in Gdańsk (2008)
  2. Live at Pompeii (2017)

Kompilácie:

David Gilmour in Concert (2002)

Súvisiace články

Najčítanejšie