Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Štát šokoval hviezdnu Vondráčkovú! Neuveriteľné, aký dôchodok jej vymerali!
Zdielať na

Štát šokoval hviezdnu Vondráčkovú! Neuveriteľné, aký dôchodok jej vymerali!

Archívna reportáž

O starobný dôchodok požiadala speváčka Helena Vondráčková (75) už pred dvanástimi rokmi. Bola však šokovaná, keď jej poslali z kompetentného úradu potvrdenie o nároku s výslednou sumou 8 000 českých korún (cca 340 €) na mesiac, čo ju zaradilo medzi najnižšie vyplácaných dôchodcov. Na radu svojho manžela, právnika Martina Michala (63), sa ale odvolala a sumu jej zvýšili na 13 000 českých korún (cca 550 €). Aj to však bolo smiešne za jej dlhoročnú reprezentáciu doma aj v zahraničí a vysoké odvody z honorárov. Celú záležitosť preto dala na súd.

​S dôchodkami umelcov to zvyčajne nebýva veľmi ružové. Pracujú často na zmluvy, z ktorých sa neodvádzajú odvody do sociálnej poisťovne, prípadne sú v tom aj iné zádrhely, či neznalosť zo strany umelca, ale aj chýb úradov. Celkom inú predstavu o svojej výške dôchodku mala zrejme Helena Vondráčková, keď si o neho podala v roku 2011 žiadosť. Vymeraná výška dôchodku osem tisíc korún bola naozaj smiešna, dokonca aj na slovenské pomery, no ani po odvolaní, keď jej ju zvýšili na 13 tisíc, nemohla byť speváčka spokojná. Jej prípadu sa ujal jej manžel Martin Michal, ktorý je známy tým, že voči Helenke nedopustí žiadnu krivdu a okamžite to rieši súdnou cestou. Podľa neho nejde o peniaze, ale o princíp. 

Tak, ako zvyčajne, aj súd ohľadom výšky Vondráčkovej dôchodku dopadol v jej prospech. "Až do deväťdesiatych rokov pracovala pod Pragokoncertom, čo sa vie. Úrad prišiel s tým, že na to chýbajú podklady. Tie zmizli," začal s vysvetľovaním pre ŽivotVČesku.cz"Toto je hanba, ktorá sa môže stať naozaj asi len tu," neodpustil si k štipľavú poznámku voči českým úradom. "Helča sa obrátila na 'sociálku', ktorá asi dva roky mlčala. Teraz je vec, pretože takýto prístup je úplne mimo reality, na súde. Je to hanba štátu. A čo je na tom najsmutnejšie, že sa toto nedeje len nám," rozhorčoval sa, pričom prízvukoval, že jeho manželka počas celej svojej kariéry riadne odvádzala všetky platby na sociálne a zdravotné poistenie. 

Helena Vondráčková spolu s Golden Kids svojho času zaznamenali obrovské úspechy aj za hranicami Československa: 

Aj Helena Vondráčková sa s rozhorčením vyjadrovala o spôsobe počítania výmery jej dôchodku, keď ešte za socializmu bola v Pragokoncerte zaradená v najvyššej skupine honorárov, pričom zarobila pre štát aj veľa valút, pričom si bral provízie z výťažkov jej honorárov za vystúpenia v zahraničí. Ako sa ukázalo, súd jej dal aj teraz pravdu.  "Helča je v práve, splnila všetky náležitosti. Podľa slov nášho advokáta súd rozhodol dôchodkový výmer zrušiť a vymerať nový správnym spôsobom," radoval sa s dodatkom, že to trvalo asi dva roky. "Nejde o peniaze, ale o princíp a princíp je dôležitý. Myslím si, že každý by urobil to isté," opätovne zdôraznil dôvod, prečo sa rozhodli túto záležitosť riešiť súdnou cestou. Je smutné pomyslieť, koľko ľudí nemá toľko času a zdrojov, aby sa súdne s republikou naťahovali. A to aj na Slovensku...

Helena aj vo veku 75 rokov absolvuje turné či komornejšie koncerty:

Súvisiace články

Najčítanejšie