Jasno
11°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
TOTO by kráľovnej zlomilo srdce! Koniec jej milovaných psov na kráľovskom dvore!
Zdielať na

TOTO by kráľovnej zlomilo srdce! Koniec jej milovaných psov na kráľovskom dvore!

Archívna reportáž

V súvislosti s korunováciou britského kráľa Karola III. (74) a kráľovnej Camilly (75) sa dostali do pozornosti aj ich dvaja psy, Bluebell a Beth, teriérky Jacka Russela. Kráľovná ich mala dokonca vyšité zlatou niťou na prednej strane šiat, ktoré mala na sebe na korunovácii, ako si všimli niektorí pozorovatelia. Briti sú milovníci psov a ich kráľ a kráľovná nie sú výnimkou. Karol sa zrejme naučil milovať zvieratá už ako malé dieťa. Jeho matka, zosnulá kráľovná Alžbetu II., bola známa svojou láskou ku koňom a psiemu plemenu corgi a ňou vyšľachteného dorgi. A vyzerá, že aj Camilla je milovníčkou zvierat, vrátane psov. A na kráľovskom dvore tak príde po 70 rokoch k veľkej zmene.

​Kráľovský pár, Karol III. a Camilla, si zrejme rozumejú po každej stránke. Na jednej z oficiálnych fotografii z roku 2020 pri príležitosti 15. výročia ich sobáša s nimi pózovali aj ich rozkošné sučky Bluebell a Beth, plemena teriéra Jacka Russela, všeobecne obľúbeného v Británii. Pritom sa ich osud spočiatku nejavil kráľovsky. Obe sa ocitli v útulku z dôvodu, že ich pôvodní majitelia nechali napospas osudu. Camilla fenku Beth adoptovala v roku 2017 z útulku Battersea, nad ktorým má patronát, po tom, čo ju našli opustenú priviazanú o stĺp. Až po dvoch rokoch rovnakým spôsobom přišla do ich domácnosti Bluebell, tá sa zas bezcieľne túlala po lese. Obe sa stanú prvými zachránenými psami z útulku, ktoré sa po korunovácii páru usídlia spolu s nimi v Buckinghamskom paláci.

V rozhovore pre BBC Radio 5 Live už svojho času Camilla povedala: "Na psoch je pekné to, že si k nim môžete sadnúť, môžete s nimi viesť dlhý rozhovor, môžete byť nahnevaní, môžete byť smutní a oni len sedia a pozerajú na vás a vrtia chvostom." Pre veľkým emóciám sa vyhýbajúcej kráľovskej rodine musí byť prejav psej vernosti veľkým pohladením duše. 

V britskej kráľovskej rodine majú svoje čestné miesto aj štvornohí miláčikovia. Kým kráľovná Alžbeta preferovala corgis, kráľ Karol si zamiloval veselých Jack Russel teriérov:

Je síce pekné, že si kráľovský pár berie svojich miláčikov, no na druhej strane sa ozývajú mnohí, že je to tak trochu zrada pre kráľovnou milované plemeno, ktoré musí malému aktívnemu teriérovi ustúpiť. Akoby sa tým definitívne skončila jedna éra. A zrejme to bude mať ešte jeden následok. Ako to už býva, ľudia radi podliehajú trendom, ak ich propagujú ich obľúbenci, a tak je vysoko pravdepodobné, že toto plemeno, ktoré preslávil na celom svete film Maska, chytí minimálne v Británii druhý dych. Ostáva veriť, že najprv dostanú domov všetci nechcení, a naopak, neotvorí sa zlatá baňa pre množiteľov.

Kráľovná viedla svoje deti k láske a zodpovednosti k zvieratám každého druhu: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BBC iPlayer (@bbciplayer)

Súvisiace články

Najčítanejšie