Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Veľký žiaľ v hviezdnej kapele ABBA! Zomrel jeden z jej členov!
Zdielať na

Veľký žiaľ v hviezdnej kapele ABBA! Zomrel jeden z jej členov!

Archívna reportáž

Pred dvomi rokmi prekvapila legendárna skupina Abba svojím návratom na hudobnú scénu po rekordnej pauze, ktorá trvala 40 rokov. Najväčšiu popularitu zaznamenala kapela v sedemdesiatych rokoch a po rôznych, najmä medziľudských problémoch, sa v roku 1983 rozpadla. Slávnu štvoricu tvorili Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Faltskog a Anni-Frid Lyngstad. Menej sa vedelo o ich gitaristovi Lasse Wellanderovi, ktorý sa podieľal aj na ich predvlaňajšom hudobnom návrate s novým albumom. Na Veľký piatok prišla smutná správa, že vo veku 70 rokov skonal.

​Pre slávnu štvoricu skupiny Abba je strata ich dôležitého člena, gitaristu Lasse Wellandera, veľmi bolestnou záležitosťou. Od roku 1974 bol neodmysliteľnou súčasťou kapely, sprevádzal ich na gitare celkovo na 24 nahrávkach. Podieľal sa aj na tvorbe niektorých najväčších hitov ako Dancing Queen, Super Trouper či The Winner Takes It All. Hral na všetkých ôsmich albumoch skupiny a absolvoval s ňou aj úspešné turné po celom svete. 

Po tom, ako sa skupina v roku 1983 rozpadla, sa Wellander podujal v roku 2007 pracovať na soundtracku k filmu Mamma Mia! s Meryl Streep a Amandou Seyfried v hlavných úlohách. Nechýbal ani pri tom, keď v roku 2021 vydala skupina ABBA nový album Voyager, ktorý obsahuje 10 nových skladieb, na ktorých tiež spolupracovali. Pre Bjorna Ulvaeusa, Benny Anderssona, Agnethua Faltskog a Anni-Frid Lyngstad jeho skon znamená hlbokú stratu a v spoločnom vyhlásení mu vzdali hold. "Jeho hudobná genialita zohrala neoddeliteľnú úlohu v príbehu Abby," vzdali hold zosnulému kamarátovi a kolegovi.

Lasseho môžete vidieť so skupinou ABBA aj na pódiu v Japonsku z roku 1978: 

"Smútime za jeho tragickou a predčasnou smrťou a spomíname na jeho milé slová, zmysel pre humor, usmievavú tvár a hudobnú genialitu. Význam jeho tvorivého prínosu v nahrávacom štúdiu, ako aj jeho rockovo pevnej gitarovej práce na pódiu bol obrovský," pokračovali v slovách uznania. Spomínali na Lasseho ako na "drahého priateľa, zábavného chlapíka a vynikajúceho gitaristu", na ktorého nikdy nezabudnú. 

Na kolegu Lasseho si legendárna ABBA zaspomínala aj archívnym záberom na Instagrame: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ABBA (@abba)

Súvisiace články

Najčítanejšie