Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fanúšikovia slávneho seriálu v slzách! Hoci herec a muzikant porazil rakovinu, smrť si ho našla
Zdielať na
Hudba

Fanúšikovia slávneho seriálu v slzách! Hoci herec a muzikant porazil rakovinu, smrť si ho našla

Zdroj: pexels.com

Smutnú správu sa dozvedeli priaznivci britského gitarového mága Wilka Johnsona. Vo vyhlásení zverejnenom na jeho profiloch na sociálnych sieťach sa uvádza, že 21. novembra zomrel doma vo veku 75 rokov. Hoci bol celý život uznávaným hudobníkom, ešte o niečo viac ho preslávila rola kata v seriáli Hra o tróny.

​Johnson sa narodil ako John Peter Wilkinson v Canvey Island v Essexe 12. júla v roku 1947. Na gitaru začal hrať ako tínedžer, ale jeho kariéra sa začala naplno v roku 1971, keď spolu so spevákom Lee Brilleauxom, basgitaristom Johnom B Sparksom a bubeníkom Johnom Martinom založil skupinu Dr Feelgood. Nahral s ňou prvé štyri albumy, tri sa umiestnili v prvej dvadsiatke britského rebríčka albumov, pale re konflikty sa so skupinou rozišiel. Wilko mal zásadný vplyv na britské punkové hnutie. Skupina sa stala oporou britskej pubrockovej scény a Johnson sa rýchlo preslávil svojím osobitým štýlom hry na gitaru. Neskôr založil skupinu Solid Senders, s ktorou vydal jeden album v roku 1978. Nakrátko sa pripojil aj k skupine Iana Duryho The Blockheads. Neskôr sa začal venovať skupine Wilko Johnson Band, svojmu najdlhšie trvajúcemu hudobnému projektu, s ktorým počas nasledujúcich troch desaťročí vydal sedem albumov.

Pozrite si scénu popravy kráľa Starka, ktorému zoťal hlavu práve Johnson v úlohe kata:

Okrem iného v nej opísal svoju lásku k astronómii. V Southende si dal postaviť vlastné observatórium. Objavil sa aj ako hosťujúca hviezda v seriáli Hra o tróny, kde hral nemého kata menom Ilyn Payne. V roku 2013 mu diagnostikovali rakovinu pankreasu v neskorom štádiu, ale rozhodol sa, že nepodstúpi chemoterapiu. Malo mu zostávať deväť až desať mesiacov života. V roku 2014 ale vydal album Going Back Home s Rogerom Daltreym z kapely Who. V tom istom roku lekári zistili, že ide o neuroendokrinný nádor, menej agresívnu a ľahšie liečiteľnú formu ochorenia. Počas náročnej operácii mu odstránili trojkilogramový nádor a rakoviny sa zbavil.

Wilko pôsobil v kapele Dr. Feelgood, vypočujte si ich pieseň Roxette, vľavo od speváka hrá Wilko:

"Je to také zvláštne a čudné, že sa mi s tým akosi ťažko vyrovnávaTeraz trávim čas tým, že sa postupne vyrovnávam s myšlienkou, že moja smrť nehrozí, že budem žiť ďalej," poznamenal na konto uzdravenia. "Vedel som, že sa z rakoviny naozaj dostávam, keď som opäť začal mať depresie," dodal hudobník, ktorý na ne trpel od detstva, ale po diagnostikovaní rakoviny sa zmiernili. Alex Kapranos zo skupiny Franz Ferdinand bol jeden z tých, ktorí vzdali Johnsonovi hold. "Jeho jedinečná hra so strunami a pódiová prítomnosť nadchýnala a inšpirovala mnohých gitaristov, vrátane mňa," napísal na Twitteri. "Veľmi rád by som sa dostal do galaxií, do medzigalaktickej prázdnoty," napísal Johnson vo svojej autobiografii. Snáď sa mu jeho želanie teraz splnilo. 

Na Wilka spomínajú mnohí fanúšikovia na sociálnych sieťach:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Rockmother (@therockmother)

 

Súvisiace články

Najčítanejšie