Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Svet prišiel o ďalšiu legendu! Divoký život si vyžiadal najvyššiu cenu!
Zdielať na
Hudba

Svet prišiel o ďalšiu legendu! Divoký život si vyžiadal najvyššiu cenu!

Zdroj: Reprofoto/Yahoo.com

Pri niektorých hviezdach si človek kládol už od ich mladosti otázku, koľko sa asi pri tom divokom životnom štýle sex, drogy a rock'n'roll môžu dožiť. Niektorí, ako hviezdy z Rolling Stones, prežijú snáď všetkých, niektorí nezvládnu slávu ešte v mladom veku. No sú aj takí, ktorí skutočne pocítia následky divokého života v podobe zlyhávajúceho tela. A to je asj prípad zakladajúceho člena kapely The Clash.

​Po Sex Pistols ide zrejme o druhú najslávnejšiu punkovú kapelu z Veľkej Británie. Ich hity ako London Calling či Should I stay, or should I go pozná skutočne azda každý, bez ohľadu na to, akej hudbe holduje. A teraz stratil svet jej zakladajúceho člena, gitaristu Keitha Leveneho, píše portál The Guardian. Azda to bol divoký životný štýl plný drog a alkoholu, ktorý jednoducho k punku vždy patril a ktorý sa možno podpísal pod Keithovu fatálnu diagnózu.

Levene, ktorý mal rakovinu pečene, zomrel vo svojom dome v Norfolku vo veku 65 rokov. Zanechal trvalý vplyv na britskú rockovú hudbu. Keď mal len 18 rokov, založil spolu s gitaristom Mickom Jonesom a basgitaristom Paulom Simononom skupinu The Clash a bol to práve Levene, kto spolu s manažérom skupiny požiadal Joea Strummera, v tom čase frontmana skupiny 101ers, aby sa k nim pridal. Našťastie pre Clash Strummer práve videl hrať Sex Pistols v londýnskom Nashville Rooms a bol presvedčený, že punk je cesta vpred.

Pripomeňte si kapelu jej najväčším hitom:

Leveneho vplyv na postpunkovú hudobnú scénu ocenili mnohí hudobníci, keď sa objavila správa o jeho smrti. Medzi jeho fanúšikov patrí aj gitarista Red Hot Chili Peppers John Frusciante, ktorý kedysi opísal jeho štýl ako "veľkolepý" a povedal, že "preskúmal možnosti toho, čo sa dá s gitarou robiť". Od čoraz politickejšieho smerovania skupiny Clash sa koncom 70. rokov oddelil a prišla druhá éra. Keď sa Sex Pistols v roku 1978 rozpadli, spevák John Lydon, predtým známy ako Johnny Rotten, a Levene založili novú skupinu - Public Image Ltd.

V roku 2021 ho webová stránka The Quietus opísala ako "jedného z architektov post-punkového zvuku, jeho gitarový štýl zaberá priestor medzi hranatou drsnosťou a popovou opulentnosťou". Keithova partnerka Kate Ransford, ktorá bola spolu s jeho sestrou Jill Bennett a jej manželom pri ňom v jeho posledných hodinách, uviedla, že "zomrel pokojne, vyrovnane, útulne a milovaný". Rodina požiadala o zachovanie súkromia.

Pozrite si zostrih venovaný Leveneho kariére:

Súvisiace články

Najčítanejšie