Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Meky naveky! Bratislava vzdala hold slávnemu rodákovi symbolickým pamätníkom
Zdielať na
Hudba

Meky naveky! Bratislava vzdala hold slávnemu rodákovi symbolickým pamätníkom

V parku na Račianskom mýte opäť stojí na svojom čestnom mieste vynovená lavička, na ktorej sedával a hrával legendárny hudobník Meky Žbirka. Hlavné mesto v spolupráci s manželkou Katarínou Žbirkovou lavičku citlivo zrepasovalo a upravilo - pribudol na nej spevákov podpis a časť textu známej piesne Mesto spí. Desiateho novembra uplynul rok od jeho úmrtia, pri tejto príležitosti mesto pri obnovenej lavičke Mekyho Žbirku pripravilo komornú spomienkovú udalosť.

​Miroslav Žbirka sa narodil 21. októbra 1952 v Bratislave, kde vyrastal, tvoril a do 90. rokov žil, neskôr našiel druhý domov v Prahe. Na mape hlavného mesta sa nachádza viacero miest, ktoré sa spájajú s jeho životom, napr. Gunduličova ulica, legendárny V klub či park na Račianskom mýte. Práve tam v 60. rokoch minulého storočia na jednej z drevených lavičiek už ako 15-ročný zvykol sedávať, spievať, hrať svoje melódie i koncertovať. Traduje sa, že práve tam bol aj objavený jeho talent, keď ho zavolali do skúšobne Modusu na neďalekej Kominárskej ulici.

Po informácií o úmrtí obľúbeného speváka sa stala lavička spontánnym pietnym miestom, kam chodili desiatky ľudí zapáliť sviečku, položiť kvety a uctiť si Mekyho pamiatku. Hlavné mesto vtedy avizovalo zámer lavičku opraviť a vytvoriť spomienkové miesto so zachovaním autentickej podoby, k čomu pristúpilo v koordinácií s mestskou časťou Nové Mesto a OZ Živé Račko, ktoré sa na Račianskom mýte dlhodobo angažuje. K samotnej realizácií pristúpilo mesto v spolupráci s manželkou Mekyho, Katkou Žbirkovou.

Pred rokom obletela Slovensko a Česko šokujúca správa:

"Náš sen bol vzdať Mekymu hold k jeho 70. narodeninám, keď sme mu chceli vytvoriť pamätník práve v podobe lavičky s odkazom na jeho tvorbu, a zároveň ho pozvať ako čestného hosťa na náš festival Živé Račko. Žiaľ, osud to zariadil inak, o to väčšiu naliehavosť dotiahnuť náš plán sme po jeho skone pociťovali," hovorí Marianna Mašátová, spoluorganizátorka festivalu Živé Račko. "Ako OZ, ktoré sa snaží spraviť z Račianskeho mýta kultúrny priestor plný života, sme považovali za samozrejmosť jednak bezprostredne po Mekyho skone zorganizovať spomienkovú akciu, ale aj participovať na vytvorení pamätného miesta na nesmrteľnú bratislavskú hviezdu, akou Žbirka bezpochýb je," dodal Pavol Troiak, zakladateľ festivalu Živé Račko.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

"Meky Žbirka bol vynikajúci spevák, textár a gitarista, bol ikonou slovenskej, i českej hudobnej scény. Bol výnimočný človek, ktorého ľudia mali radi a navyše mal aj krásny vzťah k nášmu mestu. Bol legendárnym Bratislavčanom. Mekyho lavičku sme citlivo obnovili, tak, aby bol zachovaný jej pôvodný ráz. Meky a jeho hudba je s nami stále a aj naďalej nás spája," priblížil Matúš Vallo, primátor Bratislavy. Na počesť hudobníka prešla lavička po rokoch zrepasovaním - pôvodné materiály boli zachované a na drevené dosky sa naniesla ochranná lazúra, aby drevo vydržalo čo najdlhšie. Poškodené časti betónových podstavcov boli opravené a pokryté zjednocujúcim náterom. Lavička sa zároveň stala nositeľom textu piesne Mesto spí a spevákovho podpisu.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie