Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Meky sa konečne dočkal! Jeho manželka mu splnila TOTO posledné prianie!
Zdielať na
Hudba

Meky sa konečne dočkal! Jeho manželka mu splnila TOTO posledné prianie!

Archívna reportáž

Živoť dokáže pripraviť rôzne prekvapenia, žial, aj bolestné, čo potvrdzuje aj náhly skon Mekyho Žbirku († 69) vlani v novembri. Takto pred rokom ešte sám plánoval koncert k svojej sedemdesiatke, ktorú mal osláviť 21. okóbra tohto roku. Koncert sa naozaj uskutočnil v pražskej O2 aréne žiaľ, už bez neho. Štyri dni predtým, 17. októbra, sa tento koncert odohral aj v Bratislave v NTC Aréne s istou obmenou účinkujúcich spevákov. Oba koncerty dopadli skvelo a zanechali u všetkých účastníkov skvelý dojem v spojení so silnými emóciami k tomu velikánovi českej a slovenskej hudobnej scény a jeho tvorbe.

​Aj keď samotný oslávenec Meky Žbirka sa koncertu nedožil, možno ho sledoval kdesi zhora, ako zrejme predpokladala Bára Basiková, keď sa ho priamo počas jej vystúpenia s jeho nádhernou piesňou Atlantída spýtala: "Meky, počuješ nás?" Všetci boli dojatí, vrátane vdovy Kateřiny Žbirkovej (55), ktorá od smrti manžela robila až doteraz všetko preto, aby sa koncert uskutočnil. A nielen koncert, ale podieľala sa spolu so synom aj na vydaní jeho albumu Posledné veci. "Celé si to naplánoval a popravde asi vedel, ako veľmi mi to pomôže po jeho odchode. Od tej chvíle, čo nás Meky opustil, som ponorená do práce a nestíham smútiť," zverila sa so svojími pocitmi v rozhovore pre Blesk.cz

Počas dvoch hodín koncertu na počesť Mira Žbirku a jeho tvorby zaznelo okolo 25 jeho hitov a dve jeho obľúbené beatlesovky. Zaplnené hľadisko pražskej aj bratislavskej arény tlieskalo od prvej minúty už pri animovanom klipe k novému singlu Náhodou z albumu Posledné veci, ktorým sa večer začínal, až do jeho konca. Na koncerte zaspievali jeho piesne až tri generácie českých a slovenských spevákov s obmenou mien v Bratislave a Prahe od tej staršej ako sú Marika Gombitová, Michal David, Peter Nagy, Jiří Macháček, Michal Malátný, Dan Bárta, cez tú strednú od Jany Kirschner, Kataríny Knechtovej, Davida Krausa a ďalších, až po tú najmladšiu, ktorú zastupovali Lenny, Mirai Navrátil, Albert Černý či Mekyho syn David. 

Vypočujte si pieseň Mám rád v podaní Lukáša Adamca a jeho speváckych kolegov z nedávno spomienkového koncertu na Mekyho: 

Vďaka súčasnej technike a produkcii koncertu sa počas bratislavského koncertu trikrát vo videoprojekcii objavil aj sám Meky. Duet Čistý svet si s ním z pódia zaspievala Ráchel Skleničková, z videoprojekcie zaspieval sám Žbirka Baladu o poľných vtákoch, ako aj v závere koncertu pieseň Biely kvet, kde mu z pódia hrala k tomu kapela. Koncerty v oboch hlavných mestách boli peknou a dôstojnou oslavou charizmatického speváka, ktorý odišiel z tohto sveta predčasne. Ale "Život nie je fér," znie aj v jednej z jeho najznámejších piesní. V srdciach jeho fanúšikov však žije ďalej. "Meky naveky," toto heslo, ktoré bolo počuť na koncertoch, je toho dôkazom. Koncerty boli splnením posledného Mirovho želania, azda tam niekde zhora cítil lásku jeho najbližších, priateľov, aj fanúšikov.

Afterparty po koncerte sa niesla v duchu spomienok na spevácku legendu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Miro Zbirka (@mirozbirka)

Súvisiace články

Najčítanejšie