Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slováček už nevidí východisko: Skončím v nemocnici a tam asi umriem!
Zdielať na
Hudba

Slováček už nevidí východisko: Skončím v nemocnici a tam asi umriem!

Archívna reportáž

Felix sa v zime po 7 rokoch rozišiel s mladou milenkou

Ťažké časy sa už od roku 2020 podpisujú čoraz negatívnejším spôsobom na živote ľudí každej sociálnej vrstvy, možno s výnimkou tej celkom najvyššej. Najskôr museli byť všetci zavretí doma, čo niesli zle najmä drobní podnikatelia a umelci, lebo prichádzali o zárobky, teraz je zas energetická kríza a zatvárajú sa podniky. Inflácia láme rekordy. To najhoršie je však zrejme ešte len pred nami. Uvedomuje si to aj známy hudobník Felix Slováček (79), ktorý sa na všetko otvorene posťažoval.

​Zatiaľ sa nikto z umelcov nevyjadril tak otvorene kriticky k tomu, čo sa deje v tejto dobe v zákulisí umeleckého sveta, ako Felix Slováček. Nárast cien energií sa prejavuje aj na znížení záujmu usporiadateľov podujatí v kultúrnych stánkoch. Umelcom tak hrozí, že budú sedieť opäť doma bez kompenzácií od štátu."Všímam si už teraz, že niektorí organizátori zrušili plánované podujatia kvôli vyšším nákladom," posťažoval sa pre ŽivotVČesku pracovitý hudobník.

Slováček si už dopredu spočítal, že tento rok nezarobí toľko, ako by si želal a ako bolo zvykom. "Neviem, ako veľmi budem vôbec môcť v blízkej budúcnosti hrať. Ľudia na to možno už vôbec nebudú mať peniaze, pretože energie sa neustále zdražujú. A čo som počul, má to byť po Novom roku ešte horšie," zvažuje reálnu situáciu doma aj vo svete. Felix zvykol okrem Česka vystupovať aj na Slovensku, v Nemecku, Taliansku či v ďalekom arménskom Jerevane. "Možno, že stratégiou vlády je, že si sami zakúria a počkajú, až všetci pokapú od zimy. Potom budú mať od všetkého pokoj," ironicky poznamenal na konto vedenia štátu. 
Vychutnajte si spoločné vystúpenie dvoch hudobných legiend, Karla Gotta a Felixa Slováčka s piesňou Angelina:

"Spočítali si to a lístky zdražiť nemôžu, pretože by si ich ľudia už nemohli dovoliť. Takže radšej budú sedieť v divadlách v kabátoch, trochu si zakúria a budú pozerať do prázdneho hľadiska, lebo je to menej stratové," rypol si Felix do organizátorov kultúrnych podujatí. "Pokiaľ môžem ušetriť, tak to samozrejme urobím. Ale ja si doma musím zakúriť, nehovorím, že to tu musí byť ako v saune, ale ak tu bude zima, skončím v nemocnici a tam asi zomriem, lebo podľa vlády tam má byť vykúrené len na 18 stupňov, takže tam zamrznem," zveril sa so svojími obavami. Zima však nie je jediný problém, ktorý muzikanta trápi. Znepokojuje ho aj situácia okolo vojny na Ukrajine, či hrozba nepokojov v Európe. Uvažuje preto už aj nad emigráciou do Austrálie či Južnej Ameriky. Tam by aspoň s kúrením už problém nemal.
Felix je povestný svojou energickou povahou, baterky mu dobíjajú aj spoločenské akcie a koncerty:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie