Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Kanye dočista zošalel! TOTO tvrdí o Židoch, zablokovali ho za to sociálne siete!
Zdielať na
Hudba

Kanye dočista zošalel! TOTO tvrdí o Židoch, zablokovali ho za to sociálne siete!

Archívna reportáž

Ani americký raper Kanye West, teraz známy pod menom Ye, sa nevyhol zablokovaniu účtov na Twitteri a Instagrame. A je na to skutočne pádny dôvod - zverejnil príspevky, ktorými porušil pravidlá, ako uviedli hovorcovia týchto spoločností. Obe sociálne siete zakazujú zverejňovanie urážlivých výrazov, vo Westvom prípade označili jeho výroky za antisemitské. Hoci je jeho konto na Twitteri stále aktívne, nemôže naň písať, kým mu neskončí pozastavenie, a to po uplynutí bližšie nešpecifikovaného obdobia.

​Vo zverejnenom tweete Ye uviedol, že čoskoro sa stane "smrtiaci podvod 3 na židov, v originále "death con 3 on jewish people", čo je zjavný odkaz na stupnicu stavu pripravenosti americkej armády známu ako DEFCON. Od pondelka popoludní raperovi nič z jeho účtov nezverejnili, z čoho je zrejmé, že jeho obmedzenie na Twitteri aj Instagrame trvá, aj keď Elon Musk, ktorý chce odkúpiť Twitter a zabezpečiť absolútnu slobodu prejavu všetkým prispievateľom, reagoval na jeho príspevok odkazom: "Vitaj späť na Twitteri, priateľu."

Začiatkom tohto mesiaca bol Ye kritizovaný za to, že si počas prehliadky jeho kolekcie na parížskom týždni módy obliekol tričko s nápisom "White Lives Matter", teda "Na bielych životoch záleží". Raper Sean "Diddy" Combs, ktorý tiež podniká s vlastnou líniou oblečenia, zverejnil na Instagrame video, v ktorom uviedol, že tričko s týmto nápisom nepodporuje, a vyzval ľudí, aby si ho nekupovali.

​Ešte pred zablokovaním na Twitteri sa Kanye ozval aj na Instagrame, spoločnosti Meta s vlastníkom Markom Zuckenbregom, kde mal raper napísať, že je pripravený vstúpiť do vojny so Židmi. "Vtipné je, že vlastne nemôžem byť antisemita, pretože černosi sú vlastne tiež Židia. Neprijali ste ma a zahrávate sa s každým, kto sa dostal do kríža s vašou agendou," takto kontroverzne mal argumentovať na Twitteri Ye. Za jeho komentáre prišlo ostré pokarhanie zo strany Ligy proti hanobeniu, ktorá tweet označila za "hlboko znepokojujúci, nebezpečný a antisemitský".

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ye (@kanyewest)

Vo vyhlásení stojí: "Neexistuje žiadne ospravednenie pre jeho šírenie bielych nadradeneckých hesiel a klasického antisemitizmu o židovskej moci, najmä s platformou, ktorú má." Twitter ani Meta neuviedli ako dlho budú účty Westa blokované, alebo či mu nehrozí dokonca vyradenie natrvalo. Raper je ale zvláštnymi vyjadreniami známy, s kontroverznosťou preto musia počítať, aj keď mu kontá uvoľnia. Druhá vec je, čo sa stane s jeho kariérou. Jeho posledný príspevok na Instagrame hovorí: "Nie som mimo kontroly. Som len mimo ich kontroly".

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie