Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Česká legenda už narodeniny neslávi! TENTO odkaz nech si všetci vezmú k srdcu!
Zdielať na

Česká legenda už narodeniny neslávi! TENTO odkaz nech si všetci vezmú k srdcu!

Zdroj: Instagram/VN

Napriek trápeniu so zdravím po tom, keď Václava Neckářa (78) pred dvadsiatimi rokmi postihla pri jazde autom mŕtvica, ešte stále koncertuje. Musel sa ale najskôr naučiť odznovu hovoriť aj spievať a obnoviť v pamäti texty svojich piesní, čo je ale doteraz veľkým problém. Na pódiu si občas dovolí aj zatancovať, ale musí pritom počítať s rizikom straty rovnováhy, čo sa mu už párkrát aj prihodilo. Veľa optimizmu už v sebe nemá, hoci to so životom stále nevzdáva.

​Slávny spevák dobre vie, čo sa s pribúdajúcim vekom v živote človeka mení. Nedávno vystúpil na jednej akcii, na ktorej odovzdával aj cenu víťazovi súťaže pre seniorov. Do súťaže s názvom Pošli správu s príbehom posielala vekom skúsená generácia príbehy, v ktorých sa ukrýval aj odkaz pre nastupujúcu generáciu mladých, ktorí skúsenosti iba naberajú. Tým odkázal Neckář z pódia iba jednu vetu s výzvou, zato o to silnejšiu: "Starajte sa o svojich rodičov a starého otca aj mamu a buďte na nich dobrí". 

Vašek sám veľmi dobre vie, ako mu pomáha podpora brata Jana a jediného syna Václava počas jeho koncertov, kde ho sprevádzajú. Kým brat ho sprevádza na gitare, syn obsluhuje zvukovú techniku. Jan Neckář, ktorý stojí pri bratovi celý život, v rozhovore pre Expres.cz prezradil, že Václava v blízkej budúcnosti čaká bližšie nešpecifikovaná operácia. "Našťastie mám dobrých lekárov, veľmi za nich ďakujem," pridal k bratovým slovám Vašek pochvalu pre lekárov, ktorí ho sledujú a pomáhajú mu so zdravotnými problémami už roky.

Pripomeňte si Neckářov obrovský hit:

Pri rehabilitácii mu bude iste, ako aj vždy doteraz, pomáhať aj brat. Zrejme kvôli operácii nebudú môcť nejaký čas koncertovať, no nestrácajú nádej, že ešte neodspievali posledná koncert. No Neckář predsa len zjavne veľkým optimizmom neoplýva. Na budúci mesiac by sa mal dožiť 79. rokov, ale na oslavy narodenín si už nepotrpí. "Brat už vo svojom veku nerád oslavuje, ale 11. februára budeme sláviť moje narodeniny," nezabudol spomenúť Jan koncert na oslavu svojich 73. narodenín, kde si zahrá so skupinou Bacily a počíta aj s bratom. Snáď už bude zdravotne v poriadku.

​Pri príležitosti 60 rokov na scéne nakrútil Vašek Neckář dokument Dobrú novinu vám nesiem pod réžiou a kamerou Daniela Hnáta. "Staroba je potupná," použil azda až príliš tvrdé slová spevák pri pohľade na archívne zábery, na ktorých tancoval počas slávnej éry s Golden Kids. "Ale snáď ešte nejakú chvíľu vydržím," dodal aspoň s troškou optimizmu. Marta Kubišová zo slávneho tria už spevácku kariéru ukončila a tiež ju trápi už roky zdravie, Helena Vondráčková sa ale na scéne stále drží, hoci aj ona má problémy so srdcom. Niekdajšie trio Golden Kids by sa síce mohlo premenovať na Goldies Oldies, no fakt je, že len máloktorý mladý sa im v ich kariére a v tom, čo zanechali, vyrovná.

Neckář má na konte aj jednu z najkrajších novodobých vianocnčný piesní:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie