Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ostrá výčitka voči Kate! Za TOTO ju poriadne skritizoval človek blízky kráľovskej rodine!
Zdielať na

Ostrá výčitka voči Kate! Za TOTO ju poriadne skritizoval človek blízky kráľovskej rodine!

Archívna reportáž

Britská kráľovská rodina je iste tou nafotografovanejšou nielen v Británii. Má aj svojich dvorných fotografov, ktorí fotia ich oficiálne portréty a rodinné udalosti. Keď sa vydajom za princa Williama medzi najvýznamnejších členov monarchie dostala Kate Middleton (40), rozhodla sa svoju rodinu v súkromí fotografovať sama. Okamžite tým vzbudila pozornosť, lebo nepochybne preukázala v tomto smere talent. Sú však aj takí, ktorí majú na túto jej aktivitu kritické názory.

​Nedávno si pre Daily Mail posťažoval na Kate aj kráľovský fotograf John Swannell. Princezná z Walllesu vraj berie prácu profesionálnym fotografom, a to sa im, samozrejme, nepáči. Nie je známe, že by doteraz niekto z kráľovskej rodiny mal takú vášeň pre fotografovanie ako ona. K záľube k fotografovaniu ju priviedli ešte na univerzite v St . Andrews, kde študovala dejiny umenia a na bakalársku prácu si vybrala tému fotenie detí. Venovala tomu veľa pozornosti a musela iste absolvovať aj veľa konzultácií s odborníkmi na túto oblasť, aby uspela pri hodnotení jej práce.

John Swannell si však dovolil o Kate ako fotografke vyjadriť aj kritiku, keď ju nazval "nie príliš skvelou" v tomto smere. "Všetka práca, ktorú som dostal od kráľovskej rodiny, skutočne podporila moju kariéru a v dnešnej dobe niekto ako ja jednoducho nebude mať možnosť dosiahnuť to isté. Mladí anglickí fotografi musia dostať šancu," vyjadril svoje námietky voči Kate, ktorá jeho mladým kolegom berie príležitosť. Na druhej strane ale uznáva, že to, že Kate fotografuje svoje deti má aj isté výhody, lebo sú pred ňou uvoľnenejšie. Ich portréty sú iste osobnejšie, ale porušila tým tradíciu, že všetky oficiálne rodinné portréty robil kráľovský fotograf. Pre fotografov je to práca a pre Kate Middleton je to jej vášeň a spôsob dokumentovania rodinného života. 

Kate sa venovala fotografii už počas štúdií na vysokej škole kde študovala aj v tomto odbore: 

Stala sa prvým členom kráľovskej rodiny, kto urobil prvé oficiálne fotografie kráľovského dieťaťa už v roku 2015, keď zverejnila svoje snímky novorodenej Charlotte v náručí jej staršieho brata princa Georgea. Známa fotografka Bronwen Sharpe ocenila Kate za jej schopnosť zachytiť "autentické momenty" spojenia s deťmi. "V jej práci je prítomné skutočné teplo a láska. Má prirodzenú schopnosť zachytiť ľudskosť so skvelým citom pre kompozíciu a farby," uviedla profesionálka. Kate ale predsa len poskytla mladým fotografom príležitosti zviditeľniť sa, keď spustila projekt Portrét nášho národa v roku 2020 zo zážitkov v rámci pandémie. Vybraných 100 fotografií bolo publikovaných v knihe Hold Still.

Kate Middelton má talent na fotografovanie, to však robí vrásky profesionálnom na kráľovskom dvore:

Súvisiace články

Najčítanejšie