Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zagorová mala dostať štátne vyznamenanie, pre TOTO ho odmietla!
Zdielať na

Zagorová mala dostať štátne vyznamenanie, pre TOTO ho odmietla!

Archívna reportáž

Zosnulá speváčka Hana Zagorová (†75) za svoj život zažila naozaj všeličo. Všeobecne bola veľmi obľúbená medzi ľuďmi, a to ako za bývalého, tak aj za tohto režimu. Politicky sa nikdy, až na posledný rok bývalého režimu, veľmi neangažovala. Aj vďaka legendárnemu prejavu z roku 1989, kde sa o nej a jej zárobkoch zmienil prvý tajomník KSČ Miloš Jakeš, sa stala aj ona jednou z legiend zamatovej revolúcie. Práve preto, aby tým opäť nebodaj nevyvolala nežiadúce emócie, požiadala prezidenta Miloša Zemana, aby navrhované štátne vyznamenanie pre ňu v roku 2019 odložil na neskôr. Zeman jej vyhovel, ale vyznamenať ju už nestihol. Úctu jej teraz vyjadril zaslaním spomienkového venca na miesto poslednej rozlúčky s ňou.

​O tom, že Zagorová požiadala prezidenta Zemana, aby odložil jej udelenie štátneho vyznamenania, informoval portál Ahaonline na základe spomienok od ich zdroja. "Poďakovala pánu prezidentovi s tým, že je práve 30. výročie od slávneho Jakešovho prejavu! A mala strach, aby si to ľudia s tým nespájali," uviedol zdroj z okolia zosnulej speváčky."Hanka navrhla, že nech to trebárs odloží na nejaké jej výročie. Potom prišiel covid a už to nestihli," dodal, pričom sa zmienil, že verí, že by to mohol prezident urobiť in memoriam už tento rok na jeseň. O potvrdenie Zagorovej žiadosti o odklad požiadali aj vdovca Štefana Margitu. "Áno, je to tak, Hanka vtedy požiadala o odloženie toho aktu," konštatoval.   

Čo sa dialo v živote Hanky Zagorovej v prelomovom roku 1989, stojí za zmienku pre tých, ktorí si to nepamätajú, alebo ešte ani nežili, či boli deťmi. Na jar 1989 spísali členovia Charty 77 na čele s Václavom Havlom petíciu s názvom Niekoľko viet. Svoje podpisy tam pridalo množstvo českých osobností, od Jiřího Bartošku, Zdeňka Svěráka, Miloša Zemana až po Jiřího Suchého. K nim sa pridala aj Hana Zagorová, čo vyvolalo zdesenie vo vedení Ústredného výboru Komunistickej strany Československa. "K jej podpisu Niekoľkých viet prišlo v divadle Sklep. Hanka tam účinkovala v jednom z ich predstavení. v tom čase tam bol Ondřej Trojan s petíciou a podal ju aj Hanke. Prečítala si ju a povedala, že v texte nie je nič, čo by slušný človek nemal podpísať," prezradil kedysi v podcaste Petr Macek, ktorý so Zagorovou a jej priateľmi napísal knihu Naprosto nezbytná Hana Zagorová.

Hanka Zagorová sa takto prihovárala študentom v revolučnom roku 1989: 

Speváčke mali sľúbiť, že jej podpis na petícii hneď nezverejnia, až keď sa nazbiera viac podpisov, ale pre vtedajší disent bol jej podpis veľkým tromfom. Zverejnili ho vzápätí na Slobodnej Európe, ako dodal Macek. Okamžite sa jej preto začali ÚV KSČ vyhrážať, že zničia jej kariéru ak to neodvolá a naozaj až do novembra rušili jej koncerty, nemohla nahrávať a nevysielali ju v rozhlase ani televízii. Ona si ale za podpisom stála. Nie náhodou spomenul Jakeš jej meno v pamätnom prejave z jesene 1989. "Pani Zagorová, je to milé dievča, no ale ona už tri roky po sebe berie každý rok 600-tisíc," zdôraznil výšku jej honorárov, čo bol vtedy veľký peniaz. Hanka mu to vraj ale nezazlievala, neklamal a nazval ju pekne, no smiala sa preto, že práve vtedy už niekoľko mesiacov nedostala žiaden honorár.  

Za Hankou smútia nielen jej najbližší, ale aj kolegovia a množstvo fanúšikov v Česku i na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie