Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prasknuté črevo, vzápätí strata HLASU! A potom prišli českej speváčke výsledky testu na RAKOVINU!
Zdielať na

Prasknuté črevo, vzápätí strata HLASU! A potom prišli českej speváčke výsledky testu na RAKOVINU!

Archívna reportáž

Po prepusteni z nemocnice, kde ju museli urgentne operovať kvôli prasknutéme hrubému črevu, vyvstal u Marty Kubišovej ďalší problém (79). Ledva rozpráva a o speve nemôže byť už ani reči. Klimatizácia na izbe v nemocnici urobila svoje. Pre mnohých pacientov je to veľká vymoženosť, za ktorú sú v horúčavách, ktoré teraz panujú v Prahe, veľmi vďační, Marte to dramaticky poznačilo hlasivky. V jej veku je pritom zotavovanie už značne pomalšie a neisté.

​Samozrejme, že je Kubišová veľmi vďačná za to, že vďaka rýchlemu zákroku lekárov v nemocnici na Homolke je už črevo v poriadku, ale musí si dať teraz do poriadku aj hlasivky - je to predsa jej pracovný nástroj.  "Takmer som prestala hovoriť! Bola som v izbe, kde bola zapnutá klimatizácia a bolo zle. Som na ňu totiž hrozne citlivá a okamžite mi odišiel hlas," vysvetľovala samotná Marta pre Blesk. Hneď po operácii ju totiž umiestnili na izbu intenzívnej starostlivosti s pustenou klímou, o čom ona nevedela.

Na klimatizáciu a prievan si vždy musela dávať veľký pozor, hoci teraz už akékoľvek spievanie na verejnosti neplánuje - azda len na akciách k jej jubileu, ktorého sa dožije 1. novembra. A hoci jej klimatizácia priniesla ďalšie trápenie navyše, chápe, že oproti tomu, že s prasknutým črevom bola na hrane života a smrti, je to len malichernosť. "Hlavné je, že operácia bola úspešná! Hlas nie je pre speváčku na dôchodku až taký dôležitý," doložila s patričnou iróniou česká spevácka legenda. 

Marta Kubišová sa stala speváckou ikonou a tiež symbolom odvahy a slobody v časoch revolúcie s piesňou Modlitba pro Martu:

No k tomu všetkému čakal Martu ešte jeden moment pravdy. "Bolo tam podozrenie na rakovinu, takže ma skvelí lekári v Nemocnici Na Homolce poriadne preklepli. Dostala som práve výsledky s tým, že o rakovinu nejde, tak mám nesmiernu radosť," zverila sa speváčka, ktorú osud ušetril aspoň od tohto veľkého trápenia, keď už jej zdravotne ostatné roky nakladá až-až. Kubišová má už len jeden skromný sen - dožiť sa 80. narodenín, najmä kvôli fanúšikom a blízkym, keď už pre ňu toho toľko chystajú, ako s pokorou dodala. Na jej počesť majú dokonca pomenovať aj jeden veľký park po tom, čo sa v júni stala čestnou občiankou Prahy. Ale ocenení bude iste aj viac. Hlavne, nech zdravie slúži!

Marta Kubišová sa aj po ukončení kariéry môže tešiť obrovskej fanúšikovskej základni v česku i na Slovensku:

Súvisiace články

Najčítanejšie