Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Strach o českú spevácku hviezdu! Akútny stav, prasklo jej črevo!
Zdielať na

Strach o českú spevácku hviezdu! Akútny stav, prasklo jej črevo!

Archívna reportáž

Pre legendu šesťdesiatych rokov minulého storočia, Martu Kubišovú (79), ktorá po dlhej dvadsaťročnej odmlke vstala ako Fénix z popola, aby sa po roku 1989 vrátila na scénu ako symbol boja za pravdu a slobodu, je posledný rok veľmi ťažký. Prvého novembra by mala osláviť 80 rokov života, ale akoby si ju chcel osud predtým ešte poriadne vyskúšať. K jej dlhodobým zdravotným problémom aktuálne pribudol skutočne vážny, život ohrozujúci stav.

"Boh snáď bude so mnou a nechá ma tento život aspoň do toho prvého novembra doklepať," povedala s vierou po tom, čo sa o ňu v júni pokúšal ďalší infarkt. Prvý infarkt ju postihol v roku v roku 2015, predvečer osláv jej narodenín. Na jej počesť usporiadal v júni primátor Prahy Zdeněk Hřib prvú akciu v súvislosti s jej životným jubileom. Udelil jej čestné občianstvo hlavného mesta, ktoré si prišla prevziať osobne. Slávostný obrad odovzdávania plakety zvládla dôstojne, ale potom jej náhle došlo veľmi zle. Jej ošetrujúci kardiológ ju vystrašil oznámením, že sa naozaj blížil jej ďalší infarkt. Žiadne podobné akcie jej preto neodporúčal.

"Celý čas som si hovorila - musíš to vydržať! Teraz ešte nie! Ľudia ti zorganizovali veľa podujatí, to im nemôžem urobiť!" spomína Marta a držiac sa svojho hesla absolvovala aj ďalších pár akcií, ako naposledy v nedeľu 24. júla v Trenčianskych Tepliciach. Tento ročník MFF Art Film Square Fest vyvrcholil odovzdaním ceny Umelcova misia, ktorú udelili Marte Kubišovej. Počas jej udeľovania, pripevňovania jej plakety na Most slávy, ako aj rozhovore o je vzťahu ku Slovensku a tiež jej domácim miláčikom, bola plná energie, dobrej nálady a humoru.

Pripomeňte si Martinu najslávnejšiu pieseň, ktorá sa stala jednou zo symbolov Nežnej revolúcie:

Už o pár dní nato ale zistil Blesk, že Kubišová leží na chirurgickom oddelení B v Nemocnici na Homolke, čo potvrdila aj hovorkyňa nemocnice Martina Dostálová. "Viac o diagnóze nesmiem povedať, pretože nemám súhlas rodiny," dodala. Od iného nemenovaného zdroja z nemocnice sa dalo dozvedieť aj viac. "V tejto chvíli je po operácii a spí," prezradil a priaznivcov speváčky potešil, že zákrok zvládla.

​Speváčku Martu Kubišovú v noci na piatok previezli do nemocnice kvôli tzv. akútnej perforácii hrubého čreva, teda jeho prasknutiu. "Správa, že Marta Kubišová je v nemocnici, nás naozaj veľmi zasiahla, pretože je dlhoročnou členkou našej organizácie a veľkou milovníčkou zvierat. Poznáme ju osobne, pretože k nám do útulku chodievala pravidelne," vyjadrila sa šéfka Ligy na ochranu zvierat Dagmar Kubišová. Marta je veľmi statočná žena, ktorá sa vďaka pevnej vôli snaží zvládať aj problémy s obštrukčnou pľúcnou chorobou, bolesťami v súvislosti s osteoporózou, kolenami a chôdzou. Navyše vlani v novembri po tretej dávke injekcie proti covidu bola na tom až do Vianoc zdravotne veľmi zle, nedokázala vraj v ruke udržať ani ceruzku. Snáď po tom všetkom zvládne aj toto a jubileum o tri mesiace oslávi.

Súvisiace články

Najčítanejšie