Jasno
13°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Kubišová si odtrpela 5 týždňov! Mala s očkovaním po chorobe pár dní počkať, tvrdí!
Zdielať na

Kubišová si odtrpela 5 týždňov! Mala s očkovaním po chorobe pár dní počkať, tvrdí!

Archívna reportáž

Dôkazom toho, že aj vakcína môže spôsobiť problémy, pokiaľ sa podá v nesprávnom čase, je česká legendárna speváčka Marta Kubišová (77). Je všeobecne roky známe a odborníkmi zdôrazňované, že očkovať by sa mali ľudia vtedy, keď sú zdravotne v poriadku, nevykazujú ani známky prechladnutia, či nebodaj majú v tele rozbehnutú nejakú virózu a podobne. V prípade speváčky, ktorá sama pochybovala, či je ten správny čas na vakcínu, lekár, ku ktorému šla po radu, zrejme podcenil symptómy a nevidel dôvod na odloženie očkovania. Po podaní vakcíny nastali veľké problémy.

Ľudský organizmus je zložitý systém, niekedy stačí iba malá odchýlka od rovnováhy a jedinec sa celkovo zloží. Stačí zjesť niečo, čo telu nesadne a nastane tak silná reakcia, že môže ohroziť aj život človeka. Podobne je to aj pri podaní lieku. V príbalovom letáku sú napísané varovania. Nie inak to je aj s vakcínami. Nežiadúcich účinkov sa preto treba vyvarovať. Jednou z príčin, prečo by človek nemal ísť na očkovanie, je aj nejaká prechodná slabosť organizmu, stačí aj nachladnutie. Stačí pár dní počkať, aby sa človek uzdravil a už sa dá očkovať bez väčšieho rizika.

Nemilé skúsenosti s tým má aj slávna česká speváčka Marta Kubišová. Zanechalo to na nej veľmi neblahé stopy a pokazilo jej to aj vianočné sviatky. Keď dostala výzvu na tretiu očkovaciu látku proti covidu, pre istotu šla po radu k lekárovi, aby nespravila nejakú chybu, keďže sa necítila zdravotne v poriadku. Zrejme si ešte pamätala, že očkovať by sa malo len ak je človek úplne fit. "Išla som na očkovanie a bolo to peklo. Dve dávky boli v poriadku, po tretej som už nedokázala udržať ani ceruzku," zverila sa sa speváčka pre ŽivotvČesku.cz.    

Vypočujte si pieseň Modlitba pro Martu od Marty Kubišovej: 

Opísala, v akom stave sa nachádzala po podaní tretej dávky vakcíny. "Mala som zápal dutín, tieklo mi z očí, ani neviem, či som mala horúčku, ani som nemala silu sa zmerať. Mala som príznaky, aké dnes hovoria o omikrone, možno som to mala v nejakom predstihu. Všetky tri očkovacie látky mám Pfizer, ale pri prvej a druhej dávke mi nič nebolo, teraz po tretej dávke som nedokázala udržať ceruzku. Päť týždňov sa ma to nechcelo pustiť. Ak by som mal ísť na štvrtú dávku, určite by som si najprv nechal zmerať protilátky. Rozprávala som sa so svojím bývalým všeobecným lekárom, ktorý je už na dôchodku, a ten mi povedal, že som mala ísť na očkovanie neskôr," obšírnejšie na výstrahu ostatným vysvetlila nepríjemnou skúsenosťou poučená Kubišová.

Martu Kubišovú postretli po očkovaní nepríjemné vedľajšie účinky:

Už začiatkom decembra bola vo veľkej nepohode a nevedela, či bude vôbec môcť osláviť Vianoce so svojou dcérou Kateřinou. Mala narušený spánok, bolesti hlavy a očí a brala preto antibiotiká."Bol to dôsledok tretej vakcíny. Mala som pred očkovaním nejakú chrípku a na to som lekára upozornila. V piatok som dostala výzvu, že v pondelok sa mám dostaviť na tretie očkovanie. Radšej som zašla ešte na ORL a povedala som lekárovi, že mám na krku opuchnuté a bolestivé lymfatické uzliny a že sa necítim dobre. On ma prehmatal a presvietil a povedal mi, že by na očkovanie šiel. Tak som išla v pondelok na očkovanie a od tej doby som mala peklo," priznala, že urobila obrovskú chybu, keď očkovanie neodložila. "Nakoniec sa stal zázrak a nejako som tie Vianoce absolvovala, nebolo to v plnej sile, ale predsa len som sa z toho dokázala dostať," dodala záverom s ostáva veriť, že nič horšie už  túti charizmatickú speváčku nečaká a vakcína bude účinkovať tak, ako má.

Súvisiace články

Najčítanejšie