Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vojnový konflikt zasiahol aj hudbu! Michal David, Jiří Korn či Boney M musia na tieto svoje hity zabudnúť!
Zdielať na

Vojnový konflikt zasiahol aj hudbu! Michal David, Jiří Korn či Boney M musia na tieto svoje hity zabudnúť!

Archívna reportáž

Ako to už v ľudskej spoločnosti býva, umenie sa zvykne úzko spájať aj s politikou. To, čo bolo svojho času žiadané, odrazu odíde na smetisko dejín. Kým za komunizmu to boli mnohé perly československej kinematografie, teraz sa karta obrátila a nežiadúce je všetko ruské. Na zamyslenie je to však vtedy, keď ide o klenoty umenia, ako sú diela ruských veľmajstrov hudby či literatúry. Už menšou stratou sú niektoré popové hitovky, ktoré miznú z playlistov rádií.

Je na každom umelcovi, či sa rozhodne prejaviť svoj protest voči niečomu, s čím nesúhlasí aj tým, že obetuje svoje dielo. Jedným z nich je aj hudobník a skladateľ Michal David (61). Ten sa rozhodol stiahnuť zo svojich programov pieseň Ruská Máša. V rozhovore pre jednu českú súkromnú televíziu povedal: "Túto pieseň som vyradil zo svojho repertoáru hneď po tom, ako Putin napadol Ukrajinu a spáchal tam zverstvá. Dokonca som ju vybrala z môjho najnovšieho CD Funky, ktoré práve vyšlo. Mal som ju pripravenú a novo zaranžovanú." Tomu sa hovorí zásadovosť, keďže táto pieseň mu doteraz prinášala benefity aj v podobe tantiémov.

Jeho rozhodnutie mnohí jeho priaznivci privítali. Ako on, tak aj oni to považujú za gesto podpory pre Ukrajinu. "Aj keď je to hit, nie je dobré hrať takéto piesne, keď vidíme, čo tam predvádza Putin. S tým ja jednoducho nesúhlasím. Je možné, že si ju už nikdy nezahrám. Už len z dôvodu solidarity," vysvetlil spevák svoj postoj. Hitmaker sa nevyhýba ani politickým témam, keď ich považuje za dôležité. Teraz rozhodne nie je ľahostajný k tomu, čo počuje a vidí v správach.

Pieseň Ruská Máša si fanúšikovia Michala Davida naživo už možno nikdy nevypočujú:  

V tomto smere ale nie je jediný medzi umelcami, či kultúrnymi inštitúciami. Aj niektoré české rozhlasové stanice majú všeko, čo má niečo spoločné s Ruskom, na tzv. čiernej listine. Stopky sa dočkala aj Miss Moskva od Jiřího Korna. Táto pieseň, ako aj Davidova Ruská Máša sa však v ostatných rokoch veľmi v rádiách nehrali, aj keď sú obľúbené najmä medzi staršími ročníkmi, takže to poslucháči ani veľmi nepostrehnú. Trochu viac bude možno poslucháčom chýbať pieseň Rasputin od Boney M. Ešteže hlavnú časť hraných piesní tvoria hity z USA či Británie, ktoré sú politicky v poriadku.  

Michal David sa rozhodol pieseň Ruská Máša vyškrtnúť so svojho programu turné k albumu Funky:

Miss Moskva od Korna bola vo svojej dobe obrovský hit:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie