Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tie hlasy miloval každý! Česko prišlo v priebehu pár dní o svojho Vinnetoua aj Columba!
Zdielať na

Tie hlasy miloval každý! Česko prišlo v priebehu pár dní o svojho Vinnetoua aj Columba!

Zdroj: pexels.com

Takmer každý deň sa poslednú dobu verejnosť dozvedá o úmrtí známych osobností. Iba pár dní po sebe teraz odišli navždy z tohto sveta dvaja vekom požehnaní českí herci. Pre slovenského diváka boli na pohľad azda menej známi, no podľa hlasu by každý okamžite vedel, o koho ide. Milovníci Mayoviek a príbehov o náčelníkovi Apačov, Vinnetouovi, si jeho hlas budú navždy spájať s hlasom Stanislava Fišera (†90). Dožil sa úctyhodného veku. Takmer rovnakého veku sa dožil aj jeho kolega Dalimil Klapka (†89), ktorý zas nadaboval dedka Simpsona, ale predovšetkým podal fantastický výkon ako poručík Columbo. Obaja trpeli už dlhú dobu vážnymi chorobami.

​Stanislav Fišer mal pri sebe v čase skonu svoju životnú družku Antoniu, ktorá ho držala v posledných chvíľach za ruku. "Veľmi ma to bolí a nie som ešte schopná jediného slova. Viem, že Standa už chcel odísť. Veď už nechodil, zle videl, zle počul, zle prehĺtal, ale to viete, je to veľká bolesť," smutne podotkla vdova. Žili spolu v ústraní, na verejnosti sa neukazovali vyše desať rokov. Pre herca nebolo jednoduché, keď sa v roku 2004 od lekárov vypočul diagnózu rakovina hrtana a musel preto podstúpiť radikálnu operáciu. Prišiel kvôli nej o hlasivky, a tým aj o svoj nezameniteľný hlas, ktorým sa preslávil. Odvtedy mohol hovoriť len s pomocou špeciálneho zariadenia. 

​​Pre Fišera musela byť strata hlasu veľkou ranou. "Bol to pre mňa strašný šok. Predstava, že už nikdy nebudem hrať ani dabovať, bola pre mňa nepredstaviteľná. Miloval som herectvo, bol to môj život, ale keď mi zobrali hlas... Ak klaviristovi odrežete obe ruky, už nikdy nič nezahrá. Taká protéza neexistuje. Ak tanečník príde o obe nohy, už nikdy nebude tancovať... A herec bez hlasu už nie je hercom," konštatoval vtedy zlomene. S hlasom nedopadol dobre ani Dalimil Klapka. Posledné roky bojoval taktiež s rakovinou a dve operácie a náročná liečba poznamenala aj jeho hlas. "Po ožarovaní sa mi úplne zmenil hlas. Už nemám tú fistulu," posťažoval sa v roku 2021. V roku 2019 ho zas postihol úraz, keď cestoval v autobuse. Podarilo sa mu nešťastne vyletieť zo sedadla, pričom narazil do dverí a poranil si rameno. Mesiace potom musel mať ruku v ortéze. Ani nohy mu už veľmi neslúžili.

Stanislav Fišer prepožičal svoj nezameniteľný hlas legendárnemu poručíkovi Winnetouovi, pripomeňte si ho v krátkej scénke zo seriálu:

Jeho herecká kariéra je spätá najmä s 33-ročným pôsobením v dnešnom Švandovom divadle v Prahe. Ale známym sa stal vďaka v dabingu, kde sa presadil výraznejšie ako v divadle. Nadaboval amerického herca Petra Falka (†83) v úspěšném detektívnom seriále Columbo. Kto sleduje animovaný seriál Simpsonovci, spozná jeho hlas v postave riaditeľa Seymoura Skinnera a deda Abrahama Simpsona. S krutou diagnózou a následnou stratou charakteristického hlasu sa ale aspoň navonok vyrovnával statočne. "Nič iného tiež človeku nezostáva,“ vyjadril sa pragmaticky. Posledný raz vydýchol včera v pražskej Léčebně dlouhodobě nemocných v Motole.

Na Dalimila Klapku si spomenuli fanúšikovia aj kolážami s jeho najznámejšími dabingovými postavami: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tomáš Belka (@tomasbelka_)

Pripomeňte si nezabudnuteľný hlas Stanislava Fišera:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie