Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Strach o českú hviezdu! Bola si pre medailu od primátora, keď prišiel infarkt!
Zdielať na

Strach o českú hviezdu! Bola si pre medailu od primátora, keď prišiel infarkt!

Zdroj: blesk.cz

Ikona Pražskej jari a interpretka stále obľúbenej piesne Modlitba pre Martu by mala 1. novembra tohto roku osláviť 80 rokov a na jej počesť sa už teraz konajú rôzne podujatia. Toto bolo prvé z nich a uskutočnilo sa na magistráte, kde jej primátor Prahy Zdeněk Hřib osobne odovzdal plaketu s jčestným občianstvom hlavného mesta. No situácia sa zvrtla.

​​Pre priaznivcov speváckej legendy Marty Kubišovej (79) bola informácia o jej kolapse zrejme šokom. Nepríjemná udalosť sa odohrala iba chvíľu po tom, ako sa stala čestnou občiankou Prahy a dostala od primátora medailu a certifikát. Obrad trval vyše dvoch hodín a v sále so stovkou ľudí sa ťažko dýchalo. "Nebol tam vzduch, moja priateľka letela otvoriť okná. Horkoťažko šlo pootvoriť len jedno okienko, ku ktorému ma odtiahli. Pocítila som studený pot - presne taký, aký predchádzal môjmu prvému infarktu pred šiestimi rokmi," opísala speváčka desivé momenty strachu pre Blesk. Po nadýchaní sa vzduchu bežala radšej rýchlo von, aj keď sa rozbiehala sprievodná malá party s pohostením. Tam ju všetci už očakávali, aby sa s ocenenou speváčkou mohli stretnúť aj neformálne a porozprávať, ale nedočkali sa.  

"Celý čas som si hovorila - musíš to vydržať! Teraz ešte nie! Ľudia ti zorganizovali veľa podujatí, to im nemôžem urobiť!" spomína Marta. Až potom doma zistila, že jej chýbajú tmavomodré dosky s certifikátom. Treba veriť, že sa k nej opäť dostanú. "Medailu mám. Tú som v krabičke našťastie hneď strčila do kabelky," zverila sa Kubišová, ktorá sa ešte stále necíti dobre a musí sa šetriť. Jej ošetrujúci kardiológ, docent Petr Neužil (60) z Nemocnice Na Homolce, ju vystrašil oznámením, že sa priblížil ďalší infarkt. Žiadne podobné akcie jej preto neodporúča.

Vypočujte si legendárnu pieseň od Marty Kubišovej, Modlitba pre Martu: 

Tým ale Martu nepotešil nie ani tak kvôli nej, ako jej vďačným obdivovateľom. "Ale sú akcie, na ktoré musím..." namietala nešťastná speváčka. "Boh snáď bude so mnou a nechá ma tento život aspoň do toho prvého novembra doklepať,"  verí v oslavu jubilea. Divadelné predstavenie Marta, inšpirované životom a piesňami Kubišovej, má práve premiéru na letnej scéne Múzea Kampa. "Ešte mi nie je dobre, ale som odhodlaná tam ísť. Či to zvládnem, sa uvidí," hovorí hviezda odhodlane. 

Marta Kubišová bola jednou z tvárí Pražskej jari, na dobovej fotky zachytená vedľa prezidenta Václava Havla:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie