Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Skutočne bol Karel Gott TAKÝTO?! Dalibor Janda prezradil nelichotivé tajomstvo!
Zdielať na

Skutočne bol Karel Gott TAKÝTO?! Dalibor Janda prezradil nelichotivé tajomstvo!

Archívna reportáž

Aj keď Karel Gott (†80) nie je medzi nami už takmer tri roky, mnohí na neho stále spomínajú. Mal okolo seba aureolu dokonalosti a málokto by si dovolil niečo namietať. No s jednou skúsenosťou sa podelil spevák Dalibor Janda (69). Doteraz mu nevie zabudnúť, ako sa voči nemu zachoval, keď sa mu podarilo získať v roku 1986 Zlatého slávika a potom ešte následne dvakrát. Na tri roky tak Gotta zosadil z trónu. Nebol jediný, Zlatými slávikmi sa stali aj traja Slováci.

V roku 1982 získal trofej Miro Žbirka (†69), v 1985 Peter Nagy (63) a v roku 1991 Paľo Habera (60). "Zrejme  sme mu to trochu znechutili. Všetci, ktorí sme Slávikov vtedy vyhrali a prerušili jeho kraľovanie, sme mali pocit, že on si myslel, že to musí mať navždy. Aj keď sa na verejnosti tváril, že nám želá všetko dobré. Ktovie, ako to bolo," zamyslel sa nedávno Hurikán, ako Jandu podľa jeho hitu prezývali, pre Prima Ženy. "Vtedy bývalo zvykom, že kto sa umiestnil na prvých troch miestach v kategóriách spevák, speváčka a skupina, všetci spoločne jazdievali turné po Československu. Ak Karel Gott nevyhral a skončil druhý alebo tretí, tak sa vždy ospravedlnil a nikdy neprišiel. To sme mu s Mirom Žbirkom, alebo s Petrom Nagyom trochu vyčítali. Prišlo nám to smutné a mrzelo nás to," spomínal spevák na zjavne ješitnú stránku slávneho kolegu. 

V roku 2019, krátko pred skonom majstra, ho vyviedlo z miery, keď si v novinách prečítal, že bude na festivale Benátska! spievať Gottove hity. O ničom takom nemal tušenie. "Dalibor Janda a Peter Nagy prisľúbili, že do svojho repertoáru zaradia nielen vlastné najväčšie hity, ale aj nezabudnuteľné piesne Karla Gotta. Prispejú tak k jedinečnej oslave jeho »božských« 80. narodenín pod šírym nebom," lákali v tlačovej správe návštevníkov. "Taká drzosť ma naozaj vytáča. Nikto sa neobťažoval zdvihnúť telefón a spýtať sa ma. Príde mi, že sa automaticky počíta s tým, že sa všetci podvolia, aby náhodou neurazili pána Gotta, ale takto ja naozaj fungovať nebudem," ohradil sa vtedy Janda, ktorý vraj preto poslal Gottovi drsný odkaz. 

Dalibor Janda bol v minulosti hosťom obľúbenej jojkárskej šou Všetko čo mám rád:

"Publikum, ktoré na mňa príde, určite nie je zvedavé na to, ako sa tam strápňujem spievaním cudzích piesní. Myslím si, že pár dobrých hitov mám a práve na tie tí diváci prídu. Pokiaľ má pán Gott záujem, môže si ich zaspievať, s tým nemám problém, ale na mojom koncerte sa budú spievať moje piesne," odkázal mu vtedy bez rešpektu Dalibor Janda. ​"Mám pocit, že ma Karel nikdy veľmi nemusel," myslí si spevák. 

"Tie úspechy prišli náhle, my sme sa ani nepoznali. Keď sme sa stretli, normálne som ho pozdravil. Dodnes mám pred ním obrovskú úctu, vykáme si," dodal vtedy Janda, ktorý neprijal Gottov návrh na tykanie. Sám Majster ale nejaké výhrady voči hviezde osemdesiatych rokov oficiálne nemal, ani mu nič nepovedal medzi štyrmi očami. Niečo sa ale dozvedel od jeho priateľa Ladislava Štaidla (†75). "Že si Karlovi Gottovi zobral pár Slávikov, to ti odpustil. Ale že sa o tebe píše, že máš také vybavenie a on je tam medzi priemernými, to ti, Dalibore, nikdy nezabudne," zveril sa so smiechom už zosnulý hudobník Daliborovi, o ktorom sa šírili v rámci jeho mužskej pýchy legendy. "Musel som sa tomu smiať. Mne tie kecy o mojej veľkosti vždy prekážali, nemôžem za nich," tvrdí Janda, no len ťažko sa verí tomu, že mu predsa len tieto klebety aj trochu nelichotili. Predsa len, túto časť mužskej ješitnosti majú asi všetci viac či menej spoločnú.

Dalibor Janda s dcéru Jiřinou: 

Súvisiace články

Najčítanejšie