Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Obrovská strata pre svet hudby! Zomrel génius, ktorého skladby poznal každý!
Zdielať na

Obrovská strata pre svet hudby! Zomrel génius, ktorého skladby poznal každý!

Zdroj: pexels.com

Nie je veľa skladateľov, ktorých by aj bežní konzumenti hudby rozoznávali už pri prvých tónoch. Evangelos Odysseas Papathanasiou bol rozhodne jeden z nich, hoci iste nie pod svojim pôvodným menom. No keď sa povie Vangelis, iste už každý vie, o kom je reč.

​Vangelis zomrel vo veku 79 rokov 17. mája v nemocnici vo Francúzsku, ako potvrdil jeho asistent Lefteris Zermas, píše portál Deadline. Hoci príčinu úmrtia nešpecifikovali, grécke noviny OT uvádzajú, že skladateľ sa liečil z covidu. 

Vangelis má na konte mnohé skladby, ktoré sa stali nesmrteľnými, za tú k filmu Ohnivé vozy z roku 1981 získal Oscara a stala sa poznávacou značkou príbehov o vytrvalosti a triumfe. 

Skladateľ a hudobník, ktorý sa narodil ako Evangelos Odysseas Papathanassiou v Grécku, spojil orchestrálnu hudbu, elektronické syntetizátorové zvuky, džez a ambient, aby pre film vytvoril vtedy nový zvuk. Vangelis neskôr skomponoval hudbu k filmom Blade Runner (1982), Nezvestní (1982), Antarktída (1983), Bounty (1984), 1492: Dobytie raja (1992) a Alexander (2004) a k mnohým ďalším, ale navždy zostane najviac spätý s hymnusom Ohnivé vozy. Skladba sa dostala na vrchol amerického rebríčka Billboard Hot 100 a odvtedy bola použitá pri nespočetných športových prezentáciách vrátane ceremoniálu na zimných olympijských hrách v roku 1984 v Sarajeve, či na letnej olympiáde v Londýne 2012.

Pripomeňte si ďaší obrovský hit:

Po tom, ako Vangelis v 60. rokoch 20. storočia začal svoju kariéru vo svete populárnej hudby, čoskoro si obľúbil aj film. V rokoch 1963 až 1967 zložil hudbu k niekoľkým gréckym filmom, čím odštartoval svoju filmovú a dokumentárnu kariéru, ktorá trvala desaťročia. V 80. rokoch 20. storočia Vangelis prešiel aj do oblasti progresívneho rocku, najmä v spolupráci s Jonom Andersonom, spevákom skupiny Yes. Na úspech skladby Ohnivé vozy nadviazal Vangelis spoluprácou s Ridleym Scottom na filme Blade Runner z roku 1982, ktorý bol nominovaný na ceny BAFTA aj Zlatý glóbus. Obaja sa opäť stretli v roku 1992 pri filme 1492: Dobytie raja, kde Vangelisova hudba získala aj nomináciu na Oscara. Okrem filmovej tvorby nahral Vangelis množstvo albumov, či už sólovo alebo v spolupráci s inými umelcami. Okrem mnohých ocenení získal Vangelis v roku 2003 medailu NASA za službu verejnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie