Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jaromír Nohavica to schytáva za medailu od Putina naplno! Zlomí mu to definitívne väz?
Zdielať na

Jaromír Nohavica to schytáva za medailu od Putina naplno! Zlomí mu to definitívne väz?

Zdroj: blesk.cz

Kedysi obľúbený folkový spevák Jaromír Nohavica (68) prežíva ťažké chvíle. Hoci vo svojich piesňach vyznáva čisté a jednoduché ľudské hodnoty, ľuďom prekáža, že sa nechce vzdať vysokého ocenenia od ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ten je v očiach svetovej verejnosti po vstupe ruských vojsk na Ukrajinu zločincom. Nohavicovi dávajú mnohí preto riadne pocítiť svoju nevôľu. Pred pár rokmi mu Puškinovu medailu za "zásluhy o upevnenie priateľstva a spolupráce medzi národmi a zbližovanie a vzájomné obohacovanie národných kultúr" osobne udelil sám Putin. Berie to ako nepolitické ocenenie, ale odvtedy nemá pokoj.

​Hotová lavína negatívnych reakcií sa na neho valí po vstupe ruských vojsk na Ukrajinu. Zrejme odpor ľudí spôsobí aj zrušenie jeho veľkej šnúry koncertov, ktorú by mal odohrať v nasledujúcich týždňoch v Česku aj Poľsku. "Ľudia vracajú vstupenky," potvrdili eXtra.cz niektorí organizátori českých koncertov. "Nevieme si predstaviť, že by tu koncertoval počas vojny medzi Ruskom a Ukrajinou. Ide o jeho väzby a vzťahy s Vladimírom Putinom," citoval portál Katowice Wyborcza predstaviteľku tohto poľského mesta. Jaromír Nohavica preto usporiadal vo svojom podkroví krátky koncert, počas ktorého sa vyjadril aj k vojne. "Medzi tých pánov hore, ku ktorým sa obraciam, patrí aj prezident Putin, s ktorým naozaj nesúhlasím. A vojna je mi proti srsti," odkázal všetkým. Rozpaky však zostali. Tento bojovník proti utláčateľom ľudských práv a slobôd ale stále nevidí dôvod na vrátenie ocenenia.

"Nie som priaznivcom lacných giest. Vrátenie medailí, pokľakávanie, mávanie vlajočkami. Ale keď je treba pomôcť, pomôžem. Ak chcete, môžete aj vy,"  komentoval Nohavica svoj postoj s tým, že odkázal na číslo účtu Člověka v tísni. "Mám priateľov na Ukrajine, mám priateľov v Rusku. Je mi zaťažko sa od svojich priateľov odstrihnúť. Snáď sa tí politici dohovoria,"  pridal umelec ďalší dôvod svojho postoja. "Vyjadrenie je to v štýle: 'Mám kamarátov medzi Židmi aj nacistami a medailu od Adolfa nevrátim.' Bolo by to lacné gesto. Odpúšťal som Ti veľa, Jarko, ale čoho je veľa, toho je príliš. Nemáš kúsok cti," pustil sa za to do neho istý jeho priaznivec s pomerne nepriestrelným argumentom.

Vypočujte si pieseň Kometa od speváka Jaromíra Nohavicu: 

Hoci sa koncerty nezadržateľne blížia, istota ich konania nie je. "Rôzne udalosti ľuďom teraz otvárajú oči a je jasné, že ak by sme sa rozhodli pre zrušenie koncertov, ľudsky by to pre náš dom kultúry bolo určite lepšie. Definitívne rozhodnuté by podľa mňa mohlo byť najneskôr budúci týždeň," povedal riaditeľ Domu kultúry v Hodoníne. Vo Frýdlante ale uvažujú inak. "Po porade aj s vedením mesta sme sa rozhodli, že po dvoch rokoch zatvorenej kultúry si ľudia zaslúžia mať možnosť chodiť na koncerty, a tak by sme to radi nechali na divákoch, či sa rozhodnú prísť, alebo nie. Nemôžeme ale vylúčiť ani to, že svoj postoj zmeníme. Záleží aj na tom, ako sa k situácii ďalej vyjadrí pán Nohavica. Podľa mňa tiež tú medailu dostal len za umenie,“ uviedla tamojšia riaditeľka. Vstupenky im vraj ľudia veľmi nevracajú. Podobne rozmýšľajú aj vo Frenštáte pod Radhoštěm, no tak, ako po zistení, že Nohavica bol spojený s ŠTB a údajne mal donášať aj na Karla Kryla, aj teraz stráca húfy fanúšikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie