Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vondráčková ohromila! Naspievala pesničku v SLOVENČINE, takto reagujú Česi!
Zdielať na

Vondráčková ohromila! Naspievala pesničku v SLOVENČINE, takto reagujú Česi!

Archívna reportáž

Lucie Vondráčková patrí už pomaly 30 rokov medzi najväčšie české spevácke hviezdy, hoci rovnako dobre ju možno považovať aj za úspešnú herečku. Exmanželka hokejistu Tomáša Plekanca, mama dvoch synov a údajne ešte stále priateľka moderátora Petra Vojnara sa však až teraz odhodlala na skutočne pomerne nevídaný počin.

​Od vydania albumu Marmeláda uplynie na budúci rok už neuveriteľných 30 rokov. Jej pesničku Džíny si vtedy pospevoval azda každý tínedžer a mladučká školáčka sa okamžite stala idolom dievčat a snom chlacov. Na tom sa veľa nezmenilo, Lucie si stále zachováva mladistvosť nielen fyzicky, ale svieže má aj pesničky, hoci nechýbajú ani smutné balady.

Jednou z nich je aj jej najnovšia pieseň, s tak trochu boľavou témou rozchodu. Lucie zažiarila v klipe ako éterická kráska, no jej fanúšikov zaujalo čosi úplne iné. Už z názvu nebolo isté, či ide len o preklep, no pri jej počúvaní sa definitívne potvrdilo, že skutočne ju Lucka naspievala v slovenčine.

Skladba Tak nebuď prekvapená je jej prvým pokusom zanôtiť čosi v našej reči a je to skutočne nevídaný úkaz. Na oboch brehoch rieky Moravy neprichádza veľmi často k tomu, aby speváci a speváčky zvolili jazyk bratského národa. No hoci asi každý Slovák počuje, že slovenčina má výrazne český nádych, aj tak si Lucie zaslúži obrovskú pochvalu, že do toho vôbec išla. A treba dodať, že je to oveľa lepšie, ako by človek od Češky čakal - obvykle im mäkkosť slovenčiny veľmi nejde do úst.

O text sa postaral samotný Kamil Peteraj, hudbu zložil exmanžel Daniely Nízlovej, Braňo Jančich. Najväčším prekvapením sú ale komentáre pod pesničkou, či už na Youtube, alebo na Luckinom Instagrame. Nepochybne čakala aj kritiku, či už od Slovákov za nedokonalosti, alebo od Čechov, prečo vôbec slovenčinu zvolila. Na pár výnimiek, ktoré by človek zrátal na prstoch jednej ruky, absolútne drvivá väčšina prejavila nadšenie. Mnohých možno prekvapilo, že práve Česi boli nadšení, že sa Lucka rozhodla pre toto ozvláštnenie vo svojom repertoári. Našťastie, aj slovenskí fanúšikovia zabudli na svoju obvyklú potrebu hľadať triesku v oku a Luciin nový výtvor pochválili. Ktovie, možno skúsi nabudúce maďarčinu, ako vtipne napísala v jednom z komentárov na Instagrame.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie