Polojasno
20°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Vojta Dyk žiali, zomrel mu otec. Prezradil, prečo nemal priezvisko po ňom
Zdielať na

Vojta Dyk žiali, zomrel mu otec. Prezradil, prečo nemal priezvisko po ňom

Archívna reportáž

Na profile populárneho herca a speváka Vojteěcha Dyka (36) sa v pondelok objavil čierny štvorec s nápisom - Radko Pytlík 8.10.1928 - 31.1.2022. Aj keď sa to podľa mena nedalo odhadnúť, mnohí jeho sledovatelia iste vedia, že patrí jeho zosnulému otcovi. Radko Pytlík bol známy literárny historik, spisovateľ a redaktor, ktorý zasvätil svoj život dielu významných spisovateľov, ako boli Jaroslav Hašek, Bohumil Hrabal či Franz Kafka. Bol autorom približne 40 publikácií. Asi najznámejšia je Bludný dom venovaná Haškovi. Autorovi Švejka venoval aj obsiahlu knihu Život Jaroslava Haška, v ktorej zachytil jeho existenciu prakticky týždeň po týždni.

​Medzi Vojtom Dykom a jeho otcom bol síce veľký vekový rozdiel, ale napriek tomu si veľmi rozumeli. Na svojho syna si známy literát veľmi potrpel, bol hrdý na jeho úspech v hereckej aj speváckej kariére. Nikdy nevynechal spolu s manželkou a mamou úspešného umelca Věrou Dykovou divadelnú či filmovú premiéru, kde účinkoval ich syn, či nevesta Táňa Vilhelmová, teraz už Dyková (43). Vzhľadom na jeho vek bol veľmi dlho čiperný, ako práve Tatiana prezradila. "Ak sa dožijem tohto veku, chcem byť ako on. Každý deň zvládne šesť kilometrov, chodí elegantne oblečený a nikdy sa nevyvaľuje na gauči, hoci by ako dôchodca mohol. Dodržiava poriadok: ráno pracuje, o dvanástej ide na pivo, pozdraví svojich štamgastov, potom sa vráti domov na obed, po ktorom si zdriemne... Tento poriadok sa môže zdať nudný, ale je strašne dôležitý," povedala svojho času herečka pre časopis Reportér.

​V posledných mesiacoch už ale bolo zjavné, že ho však predsa len poznamenali roky. "Manžel bol chorý. Ale našťastie bol jeho odchod krátky a netrpel. Všetci sme boli v jeho posledných chvíľach pri ňom," vyjadrila sa vdova Věra Dyková pre Blesk.cz. Po mame dostal Vojta aj priezvisko.  "Moji rodičia sa zhodli, že nechcú, aby sa ich deti volali Pytlíci. Môj otec s tým mal trochu problém. To meno ho vraj poznačilo na celý život," prezradil Vojta tajomstvo nezhodného priezviska. V čestine totiž pytlík neznamená len vrecúško, ale hovorovo aj semenníky. "Ono ale ani moje priezvisko, keď sa vysloví v Amerike, nie je úplne ideálne," narážal s úsmevom na tvári na to, že v angličtine je slovo dick pomerne vulgárnym pomenovaním pre mužské prirodzenie. Na recepcii sa preto v anglicky hovoriacich krajinách vždy hlási ako Dajk, ako vysvetľoval v jednej televíznej talk show.

Vojta Dyk si zahral aj v obľúbenom jojkárskom seriáli Panelák: 

​Po oboch rodičoch zdedil lásku ku knihám, aj keď sa to počas jeho detstva vôbec nezdalo. "K čítaniu som nemal vôbec vzťah. Zrejme šlo o určitý druh vzdoru. Keď ste od malička obklopení knihami, a my sme ich mali veľa, jednoducho sa vám nechce," vysvetlil Dyk dôvody jeho počiatočnej nechuti k čítaniu kníh. "Čítať som začal len vďaka svojej profesorke na strednej škole a jej štýlu vyučovania. Začalo ma to veľmi baviť. A odvtedy čítam. Vždy mám pri posteli knihu, či už odbornú alebo beletriu. Gutenberga považujem za dobrého vynálezcu, ktorý mi zmenil život,"  priznal sa sympatický umelec, ktorý je idolom mnohých žien, ale jeho srdce si získala herečka Táňa Vilhelmová, ktorá bola ochotná si zmeniť po sobáši s ním aj priezvisko, pod ktorým sa preslávila. 

Vojta Dyk si symbolickou čiernou pripomenul na sociálnej sieti pamiatku jeho zosnulého otca Radka Pytlíka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie