Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bolestné vyznanie Žbirkovho syna: Chcem mu zavolať, ale nepoznám jeho číslo!
Zdielať na

Bolestné vyznanie Žbirkovho syna: Chcem mu zavolať, ale nepoznám jeho číslo!

Archívna reportáž

Pre syna zosnulého hudobníka Mira Žbirku († 69) bol otec podľa jeho slov najväčšou životnou inšpiráciou. David Žbirka (27) je mladý muž, ktorý ako jediný z troch potomkov zbožňovaného Mekyho zdedil hudobný talent po svojom úspešnom otcovi. Iste bol na neho Miro pyšný, veď čo už viac si mohol priať, ako aby šiel syn v jeho šľapajách. Aj keď obe svoje deti z druhého manželstva viedol k hudbe, našiel sa v nej viac práve David, ako staršia Linda, ktorá je učiteľkou v materskej škole. David žije už nejakú dobu v Londýne, kde má svoju skupinu Sunnbrella. S tou sa vybral krátko po skone otca na trojtýždňové turné po USA, čo mu pomohlo aspoň trochu odohnať smútok z jeho straty. Stále však na neho myslí.

Ako sa zveril pre magazín Reportér, ešte vlani koncom novembra chcel otcovi automaticky volať na mobil, keď vyšiel osemhodinový dokumentárny film o Beatles s názvom Get Back, čo sa mu po jeho skone nestalo prvý raz. Stáva sa mu to vraj z času na čas v situáciách, keď objaví dobrú muziku, vyjde zaujímavý album, alebo ho zaujme nejaký hudobný dokument. "Idem volať otcovi, poviem mu o tom!" podvedome zareaguje, ako prezradil. Hneď si však uvedomí, že "nepozná aktuálne číslo" vyjadrujúc sal v štýle svojho otca, ktorý používal rád suchý spôsob humoru typického anglického gentlemana.

Dokument Get Back by vraj samozrejme mohol vychváliť a doporučiť mnohým ďalším ľuďom, ale otec by bol vždy prvý. Rovnako tak bol medzi prvými, ktorým doporučoval hudobné novinky. "Je o nahrávaní albumu Let It Be a otec by podľa mňa dlho rozdýchaval, ako podrobne vidno do toho kreatívneho procesu. Beatles sú v dokumente veľmi ľudskí a prirodzení a sledovať napríklad Paula McCartneyho, ako z mumlania a jednej noty na basu buduje pieseň Get Back, z toho by bol otec hotový," nadšene David pre Reportér opisoval dej dokumentu o Beatles, mysliac pri tom na otca.

Smrť Mira Žbirku bola absolútny šok asi pre všetkých:

​David ale hneď uviedol hudobný rozhľad Mekyho na pravú mieru. "Otec síce celý život počúval Beatles a rád o nich rozprával, ale v šesťdesiatych rokoch rozhodne nezamrzol. Keď som vyrastal, tvoril cédečka s vlastným výberom piesní, ktoré považoval za zásadné v každej dekáde od 50. do 90. rokov, a tieto výbery nám púšťal v aute, pretože to považoval za základné vzdelanie," prezradil o spôsoboch otca, akými pristupoval k hudbe pri svojej tvorbe, ako aj nasmerovávaní detí ku kvalitnej muzike. Na Davida to malo veľký vplyv. Hudba sa stala jeho láskou aj poslaním. Rovnako ako jeho otec sa jej venuje naplno. Časom začal informovať o novinkách v tomto odvetví najmä on otca. Ako prezradil, v súčasnosti pripravuje svoj najnovší album, ktorý by mal vyjsť tento rok, no rovnako tento rok má vyjsť aj posledný Mekyho album, ktorý stihol nahrať v posledných mesiacoch pred jeho náhlym skonom. David má v rukách jeho finalizáciu. "Oci, všetko dokončím," odkazuje smerom do neba.

David sa so stratou otca zmieruje len ťažko:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sunnbrella (@sunnbrella)

Súvisiace články

Najčítanejšie