Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mrazivé priznanie! Janda si v pesničke predpovedal kolaps, smrť sa o neho pokúšala viackrát!
Zdielať na

Mrazivé priznanie! Janda si v pesničke predpovedal kolaps, smrť sa o neho pokúšala viackrát!

Archívna reportáž

Takto pred rokom priaznivcov českého speváka Dalibora Jandu (68) znepokojila správa o jeho hospitalizácii na koronárnej jednotke pražskej nemocnice na Vinohradoch. Celá rodina ťažko prežívala vážny zdravotný stav po infarkte jej milovaného člena. Snáď najviac to zasiahlo jeho dcéru Jiřinu, ktorá zrejme práve po otcovi zdedila talent na spev a rozhodla sa vydať na dráhu speváčky. Spoločne s ním aj často koncertovala. Práve ona bola pri tom, keď Jandu postihol ťažký infarkt, po ktorom podstúpil dvojnásobnú operáciu a ešte stále sa zotavuje.

​Nedávno si už uzdravený Dalibor Janda zaspomínal na túto udalosť v televíznej talk show Honzy Dědka. Prezradil, že si svoj osudný deň s infarktom akoby predpovedal v piesni, ktorú zložil iba pomerne krátko pred osudnou udalosťou. Vraj to bolo zhruba dva týždne pred infarktom, keď dokončil pieseň Moment, po ktorej nesie názov aj jeho najnovší album, píše portál Blesk.cz. Spevák verí v osud a jeho znamenia, a preto nepovažuje za náhodu všetko to, čo sa dialo predtým, ako sa dostal  do priameho ohrozenia života. Nebyť duchaprítomnosti dcéry, ktorá bola zhodou okolností vtedy práve pri ňom, ktovie, či by bol dnes medzi živými.

Janda pripisuje zvláštny význam aj textu piesne, ktorú napísal ako poslednú pred osudovým momentom."Hlúpo sa mi to hovorí, ale text piesne Moment som napísal dva týždne predtým, ako ma odviezli do nemocnice so srdcovým infarktom. Moja žena hovorí, že som si svoj osud napísal sám. Keď o tom hovorím, vždy mi naskočí husia koža. Už o tom nechcem hovoriť," zveril sa hudobník v rozhovore. "Vesmírny moment, búrka a po nej pokoj,  tak čakáš ďalej na osud, čo sa bude diať. Potom raz opäť príde moment a narodí sa svet a potom život tvoj, ten dar, čo sa nedá vrátiť späť," znie úryvok z piesne s mrazivým, hoci krásne poetickým odkazom.

Dalibor Janda a klip k jeho známej piesni Hurikán: 

Po operáciách srdca podstúpil doma dlhú rekonvalescenciu. Zmenil životosprávu. Kvôli nemu upravila celá rodina svoj jedálniček. "Mám šesť kíl dole a môj lekár má z toho radosť," pochválil sa Dalibor už po pol roku. "Denne tiež cvičím, šliapem na bicykli," spomenul aj pohyb, ktorý k tomu ešte pridal. Cíti sa už dobre, ale pridal aj na iné momenty, keď mal so životom namále. Okrem výbuchu granátu, ktorý prežil, keď bol na vojne, sa desivý moment udial aj na Kube. Nedbal na čiernu vlajku a šiel plávať. "Rozmýšľal som, čo by sa mohlo stať. A zrazu som sa nemohol dostať na breh, začal som blázniť. Stále viac a viac som sa vzďaľoval, nemohol som. Zrazu som videl červený a ružový svet, zmizol som, nevnímal som," opísal chvíle hrôzy. Zachránil ho potápač. Pri lete z Kuby prišiel další hrozivý moment."Preleteli sme nad Bermudským trojuholníkom, kde bola obrovská búrka, padali sme asi kilometer," zaspomínal si. Snáď ho už osud ušetrí ďalších šokov a za odmenu, že všetko prežil, mu dopraje ešte mnoho rokov v zdraví.

Dalibor s dcérou Annou Jiřinou, ktorá je taktiež speváčka:

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie