Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Adela Vinczeová hospitalizovaná v nemocnici! Dôležitý, no aj smutný odkaz pre všetky ženy!
Zdielať na

Adela Vinczeová hospitalizovaná v nemocnici! Dôležitý, no aj smutný odkaz pre všetky ženy!

Archívna reportáž

Ak je na svete nejaká spravodlivosť, je to istotou v oblasti, ktorú tak celkom nedokážeme ovplyvniť - zdravie. Choroby si nevyberajú, nezálaží im na sláve, kráse, ani bohatstve. Žiaľ, dokonca ani zodpovedný prístup k vlastnému telu nie je zárukou zdravia, no rozhodne je to najlepšia cesta, akú môže človek zvoliť. Ak sa mu aj choroba nevyhne, má dobrú šancu ju zlikvidovať ešte v zárodku.

Aktuálne Slovensko zaplavila kampaň za zdravie, v tomto prípade ženské - týka sa prevencie rakoviny krčka maternice. Ročne u nás túto pliagu diagnostikujú zhruba 600 ženám, žiaľ, 200 tejto vážnej chorobe podľahne. V mnohých prípadoch by možno stačilo málo a všetko mohlo byť inak. Jednoducho len raz za rok zájsť ku gynekológovi na kontrolu. Tvárou kampane sa stali tri známe slovenské hviezdy šoubiznisu - speváčka Emma Drobná, herečka Zuzana Vačková a moderátorka Adela Vinczeová. Tá prehovorila aj o svojej reálnej skúsenosti.

Adela a jej manžel Viktor sú známi tým, že hovoria aj o tabuizovaných témach veľmi otvorene. O gynekologických prehliadkach sa skutočne nahlas nerozpráva, podobne ako o kontrole u urológa. Pritom ide o momenty, ktoré dokážu rozhodnúť o zdaví aj o živote.

Pozrite si nápaditú kampaň:

A tak sa Adela otvorila svetu a zverejnila fotografiu z nemocnice. "Sedím na posteli pred konizáciou krčka maternice. Rýchly zákrok, bezbolestná, ale dlhšia a pokojová rekonvalescencia. Vlastne som s lockdownom začala už o pár týždňov skôr než ostatní," napísala k záberu z februára minulého roku. Ešte viac prezradil jej manžel Viktor k spoločnej fotke: "Žena vedľa mňa sa tesne vyhla rakovine. A stalo sa to len vďaka jej dlhodobému poctivému prístupu k preventívkam. Nabiehajúci karcinóm krčka maternice jej vďaka tomu za pár minút bezbolestne vyriešili".

Adela patrí medzi tie zodpovedné, ktoré sa preventívnym prehliadkam nevyhýbajú. Aj vďaka tomu je jej príbeh dobrý, no mnohé ženy tento prístup nemajú, ako spomenula aj príbeh pani z nemocnice, kde sa stretli. Tá si myslela, že ked žije monogamne a necíti problémy, všetko je v poriadku. Nebolo. Rakovinu už mala vo vysokom štádiu, keď na ňu prišli. "Rakovina krčka maternice dlho nemá žiadne subjektívne prejavy," pripomína Adela tým, ktoré by sa chceli uchlácholiť tým, že predsa "nič necítia". 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zuzana Čaputová (@zuzana_caputova)

"Chcela by som vás, milé ženy, povzbudiť, aby ste mysleli na svoje zdravie a využili možnosť účasti na tomto skríningu. Práve skríningová prehliadka u gynekológa vám môže zachrániť život," takto vyzýva ženy aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá s nadšením prijala informáciu, že Ministerstvo zdravotníctva SR spustilo "celoplošný, pozývací skríning rakoviny krčka maternice pre ženy vo veku od 23 rokov". Snáď toto životu dôležité pozvanie ženy prijmú.

Súvisiace články

Najčítanejšie