Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Wanda Hrycová šťastím bez seba! ZÁZRAK, jej zúfalé volanie bolo vyslyšané!
Zdielať na

Wanda Hrycová šťastím bez seba! ZÁZRAK, jej zúfalé volanie bolo vyslyšané!

Archívna reportáž

Filmová producentka Wanda Adamík Hrycová je možno pri tvorbe filmov pragmatická organizátorka, no často svetu ukazuje, že nie je žiadna chladná "kalkulačka". Len pred pár dňami zverejnila na sociálnej sieti list, ktorý písala jej spolužiačka z VŠMU, Afgánka Sahraa Karimi a adresovala ho Angeline Jolie. No skôr, ako sa dostal k slávnej herečke, sa podarila aspoň jedna veľká vec.

Ako vysokoškolsky vzdelaná, emancipovaná a úspešná žena, režisérka a prezidentka organizácie Afgan Film, bola v súčasných dramatických podmienkach v Afganistane 38-ročná Sahraa Karimi priamo ohrozená na živote. Hoci Taliban, ktorý ovládol krajinu, v utorok prisľúbil rešpektovanie ženských práv v rámci islamského práva šaría, je to stále z pohľadu západnej spoločnosti stále nepredstaviteľné upieranie základných práv a slobôd, no vraj sa aspoň nikto nemusí báť o život. Doteraz to tak ale nevyzeralo.

"Zmasakrovali našich ľudí, uniesli naše deti, predali dievčatá ako nevesty svojim mužom, vraždili ženy pre ich oblečenie, vypichovali im oči, mučili a zabili jedného z našich najobľúbenejších komikov, zavraždili nášho básnika, zavraždili šéfa kultúry a médií našej vlády, zavraždili ľudí spojených s vládou, obesili verejne niektorých z našich mužov, rozbili stovky a tisíce rodín. Rodiny sú na úteku v táboroch v príšerných podmienkach, bábätká zomierajú, lebo nemajú mlieko. Je tu humanitárna kríza a predsa svet mlčí," tak znie len krátky úryvok z desivého listu adresovanému Angeline Jolie, ako špeciálnej vyslankyni OSN.

Wanda Hrycová stála už za viacerými trhákmi, či už to bol film Čiara, aktuálne Známi neznámi, alebo jojkársky seriál Slovania:

Nie je jasné, či sa k nej už dostal, ani čo môže spraviť, keď jej vlasť, teda USA, vyjadrila jasný postoj a ďalej sa už situáciou v Afganistane nechce zaoberať, no isté je, že spojenie síl ľudí z východnej Európy spravilo zmenu. Aspoň Sahraa je už v bezpečí. Kamarát Hrycovej, Andrij Jermak, ukrajinský filmový producent a súčasný vedúci kancelárie prezidenta Ukrajiny, ako aj samotný prezident Volodymyr Zelenskij a ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí, sa na popud Hrycovej postarali o prevoz Sahry z Afganistanu na Ukrajinu. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wanda Adamik Hrycova (@wandahrycova)

"Ďakujem vám, že ste mi pomohli zachrániť Sahruu Karimi a 15 nevinných ľudí pred Talibanom. Toto vám nebude nikdy zabudnuté," poďakovala zjavne dojatá a absolútne vďačná Hrycová na Instagrame ukrajinským predstaviteľom. Aj tento čin je dôkazom, že keď je človek dostatočne odhodlaný a zapálený pre vec, dokáže veľké veci, hoci v prípade Hrycovej sú určite veľmi dôležité aj jej kontakty. Ostáva len veriť, že aj ďalšie státisíce, či azda milióny Afgancov v zúfalej situácii sa dočkajú pomoci a svet začne konať podobne rázne, ako Wanda Hrycová.

Súvisiace články

Najčítanejšie