Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Krach vzťahu po 20 rokoch! Český spevák a muzikant to znáša ťažko, hovorí o beznádeji!
Zdielať na

Krach vzťahu po 20 rokoch! Český spevák a muzikant to znáša ťažko, hovorí o beznádeji!

Archívna reportáž

Minulý rok nebol jednoduchý pre mnohých umelcov. Problémom sa nevyhol ani frontman skupín J.A.R. či Monkey Business, multitalentovaný Roman Holý (55), ktorého uznáva napríklad aj Rytmus. Podnietilo ho to ale k novému počinu, a to k tvorbe a vydaniu svojho prvého albumu, ktorý aj naspieval. Piesne na ňom sú trochu iného charakteru, ako je zvykom pri tomto milovníkovi funky. Môže za to najmä jeho osobné trápenie z rozpadu dlhoročného vzťahu, ale tak trochu aj covid.

Pre citlivú dušu hudobníka, skladateľa aj producenta Romana Holého nebolo ľahké vyrovnať sa s rozchodom s jeho dlhoročnou partnerkou. Boli spolu dvadsať rokov a majú dve deti. Bola nazývaná aj "pani Columbová", lebo ju nikdy nebolo vidno v spoločnosti po jeho boku. Pravdou ale je, že okrem koncertov a akcií so skupinou Monkey Business, ktorej je frontman, nechodí veľmi po akciách ani Holý. Po spoločenskom vyžití v dobe, keď ešte chodil s herečkou Aňou Geislerovou, sa stiahol v osobnom živote do ústrania. V podcaste na Seznam.cz sa k rozpadu vzťahu priznal, ale neuviedol ako dôvod nič konkrétne.

Táto skutočnosť, spolu s ťažkým obdobím počas pandemickej výluky koncertov, priviedla Romana Holého, podobne ako mnohých jeho hudobných kolegov, k tvorbe a práci na nových piesňach. Jeho album s novými piesňami vyšiel ešte v decembri pod názvom Strážce klidu Vol. 1 a vyznal sa v ňom zo svojej bolesti. "Môj nový album je sentimentálny. Nemôže za to úplne covid, ale moja bezútešná rodinná situácia. Mne sa po dvadsiatich rokoch rozpadol vzťah, a to je v kombinácii s covidom na album. To je číra beznádej, aby sa človek nezbláznil, neuchlastal, čo sa v tom covide nedalo robiť, a chlastať doma, to som nikdy nerobil. Táto nahrávka je odrazom toho, čo som skutočne prežíval. To, čo tam ponúkam, je veľká otvorenosť, odkopanosť, ako my hovoríme s Danom Bártom," zveril sa Roman, pre ktorého bol nový album prvý, kde spieval sólo a napísal všetky texty.

Vypočujte si jednu z najúspešnejších piesní Holého kapely:

Nestratil však svoj povestný zmysel pre humor, keď svoj sólový spev komentoval počas uvedenia tohto albumu na trh. "Konečne bude mať moja mama radosť, ktorá si myslí, že zo všetkých spevákov mojich kapiel mám najkrajší hlas ja. Navyše mi kedysi jedna cigánka vyveštila z kávovej usadliny, že by som mal spievať, lebo tu chýba Waldemar Matuška. Nemôžem s ňou než súhlasiť," vtipne poznamenal Holý. Vtedy sa však ešte nezveril, ako hlboko ho zasiahol rozchod s partnerkou. Spomínal iba lockdown. "Pre nás hudobníkov to znamenalo úplne nový rozmer beznádeje. Skrátka, hudba ma doslova zachránila. Na albume sa všetky pocity a bolesti premiešali a dali vzniknúť mojim najosobnejším piesňam," zveril sa hudobník.

Kapela vystúpila aj vo veľkom online a živo vysielanom programe počas lockdownu, Roman Holý úplne vpravo:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Monkey Business (@monkeybusinesscz)

"Vzhľadom k môjmu psychickému stavu zo mňa liezli veľmi melancholické, záludné, hravé a veselo kruté hudobné farby, dá sa povedať dosť vzdialené mojej nálepky funky výtržníka. Nadhľad som snáď nestratil, ale album je, myslím, trpko-sladký," ozrejmil Holý charakter piesní na jeho prvom sólovom albume. K spolupráci na niektorých textoch si ale pozval svojich obľúbencov, ktorých "všetkých bezvýhradne uznáva a miluje", ako Radka Pastrňáka, Tomáša Hanáka, Martina Kyšperského a Ota Klempířa. Textársky podiel majú na vybraných piesňach aj hostia Dan Bárta, Mucha, Necrocock, MC Gey a Ewa Farna. Snáď Holému aj táto forma pomohla vysporiadať sa s trpkou realitou.

Súvisiace články

Najčítanejšie